האם זה נכון שזמרים מזרחים חוזרים על אותן מילים בשירים שלהם?
כמה רחוק תלכו כדי לבדוק אם משהו שאמרו בטלוויזיה נכון או לא? כנראה שלא כזה הרבה, ובכל מקרה – בטח שלא רחוק כמו אלי שוורץ. שוורץ פתח טלוויזיה יום אחד ושמע את מנחם בן (פה הרוב מכבים את המסך, אבל הוא – מסיבותיו – המשיך לצפות) מאשים את הזמרים המזרחים בכך שהם משתמשים במגוון דל יחסית של מילים בשירים שלהם ואפילו הגדיר את המוזיקה הזאת כ"מטומטמת". אז שוורץ החליט שהוא רוצה לבדוק אחת ולתמיד אם מדובר בהאשמות שווא והתנשאות מיותרת או שמא יש אמת בדבר ומדובר בהתנשאות מוצדקת. התשובה היא – ובכן – שזה גם נכון וגם לא נכון.
כדי לבדוק את העניין, הגולש האמיץ שוורץ דגם עשרת אלפים מילות שירים של כל האמנים (מזרחים ולא מזרחים) שמופיעים בשירונט ושיש להם לפחות עשרת אלפים מילים. בגלל שמדובר במהנדס אלגוריתמים, הוא כתב תוכנה שתעשה עבורו את העבודה השחורה הזאת. איך זה עבד? שוורץ מסביר: "עבור כל אחד מהאמנים לקחתי רק את עשרת אלפים המילים הראשונות, סדר השירים נקבע לפי פופולריות השיר כפי שמדורגת באתר שירונט".
השלב הבא הוא ניתוח הנתונים וכמו שאתם יכולים לראות בגרף למטה, אותו פרסם בפרופיל הפייסבוק שלו – מנחם בן קצת צדק וקצת טעה. זמרי מזרחית שמזמרים בימינו אנו, כמו קובי פרץ, שלומי שבת, ליאור נרקיס אייל גולן ואפילו עמיר בניון, חוסכים במילים ייחודיות בשירים שלהם ומעדיפים להיות ירוקים ולמחזר בדרך לתפיסת מרבית המקומות הראשונים. מצד שני, יחד אתם בתחתית הרשימה נמצאים עברי לידר ואביב גפן, אז תרגישו חופשי להתנשא גם עליהם.
אז מי כן מתעקשים לשמור על מקוריות ולעשות שימוש בכמה שיותר מילים? במקום הראשון נמצאת רונית אופיר (הנחנו שתבקשו, אז הנה) ואחריה אמן הלהטוטים במילים, הלא הוא מאיר אריאל. מיד אחריו נמצאים אהוד בנאי וחנן יובל ותאמינו או לא, גם הדג נחש, שהם גם החבורה הכי צעירה בחלק העליון של הגרף הזה.
לייק לפטריה בפייסבוק