למה בני אדם מתחבקים?

כולנו יודעים שחיבוק זה מחווה שאנחנו עושים על מנת להפגין אהבה, אהדה, קרבה או הערצה כלפי אדם אחר. הפעולה של החיבוק נהוגה בין אנשים קרובים: חוג המשפחה, חברים, ידידים ואהובים, ומטרתה להפגין חיבה כלפי האחר. כמו בלחיצת יד ובנשיקות על הלחי, ישנן חברות ותרבויות הנוהגות להתחבק בעיקר בשעת מפגש או בשעת פרידה. החיבוק הוא מעשה חשוב במיוחד בתהליך התפתחותם של ילדים קטנים, שרואים בחיבוק אישור לכך שהמחבק אוהב אותם ומאשר את קיומם.

אך האם יש הסבר מדעי/הורמונלי/פיזיולוגי להתנהגות הזו? האם יש לנו צורך אמיתי בפעולת החיבוק והאם המחווה הזאת באמת יכולה לעזור לנו במשהו מעבר לאספקט ההתנהגותי-חברתי?


 

מסתבר שיש גם הסבר מדעי מעניין להתנהגות הזאת. תופתעו לגלות שמחקרים שערכו בנושא מגלים שחיבוק פשוט מסייע בהורדת לחץ הדם ובהפחתת לחצים. החיבוק מדכא לחץ נפשי ומשחרר את הורמון האוקסיטוצין, אשר מקושר לאהבת אם. תוצאות אחד המחקרים הראו באופן מובהק, שרמת ההורמונים המשפיעים על לחץ נפשי, ירדה בעקבות החיבוק ואילו רמת הורמון האוקסיטוצין עלתה הן אצל הנשים והן אצל הגברים. שינויים אלו ברמות ההורמונים תורמים לבריאות של הלב. במקביל נמצא שהנשים הגיבו בצורה חיובית יותר למגע חם של בן הזוג.

לייק לפטריה בפייסבוק