ביטוח רכב חובה – למה בעצם?

בישראל, החוק מחייב אותנו לעשות ביטוח חובה לרכב בעת רכישתו. הסיבה היא שישראל כמדינה, התחייבה כי נפגעי תאונות דרכים לא יחויבו על טיפולים רפואיים ככל שידרשו להם עקב תאונות הדרכים ואף מעוניינת לפצות את הנפגעים במידה ומדובר בפגיעה לטווח ארוך וטיפולים רפואיים מתמשכים.

ביטוח החובה הוא ביטוח המכסה נזקי גוף עבור המבוטח, השוהים ברכב וצד ג' – רכבים נוספים והולכי רגל המעורבים בתאונה. החובה הביטוחית יוצרת למעשה קופה ציבורית המאפשרת את כיסוי ההוצאות הגדולות במקרים כאלו וכך התשלום מתחלק בין כלל האזרחים במדינה ולא נופל על הפרט הפוגע או הנפגע. עם זאת הענישה בחוק עבור נהיגה בלי ביטוח, בעיקר אם מדובר בעבירה ראשונה, אינה שלילית הרישיון או מאסר. זוהי עבירה שהשלכותיה הן בעיקר כלכליות.

Credit: pixabay

מה כולל ביטוח רכב חובה?

ביטוח רכב חובה כולל כיסוי ללא הגבלה של כל נזקי הגוף שנגרמו לנהג, לנוסעים או לעוברי האורח עקב מעורבות בתאונה עם הרכב המבוטח ובלי תלות בשאלה מי אשם בתאונה. התשלום עבור הטיפולים הרפואיים ישולם במלואו ע"י החברה המבטחת. כמו כן, ביטוח רכב חובה מכסה אובדן כושר עבודה, אחוזי נכות, כאב, פגיעות בנפש, אובדן הכנסות, הנגרמים עקב התאונה ועוד.
היקפו של הפיצוי הכספי נקבע לפי הוראות חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים וגובה הפיצוי עצמו נקבע לפי מספר פרמטרים כגון מצבם הרפואי והתפקודי של הנפגעים בעקבות התאונה.

איך נקבע מחירו של ביטוח החובה?

מחירי ביטוח חובה אינם אחידים ויש מספר גורמים שמשפיעים על גובה הפרמיה המוצעת. הם נקבעים ע"י חברות הביטוח, אך מפוקחים ע"י רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.
הגורמים המשפיעים על מחיר הביטוח נקבעים ע"י המחוקק ונהוג לחלק אותם לשלוש קטגוריות עיקריות:

  • מאפייני הרכב המבוטח
    – סוג הרכב.
    – דגם הרכב.
    – שנת הייצור.
    – נפח המנוע.
  • בטיחות הרכב
    – כל מערכות הבטיחות (האקטיביות והפסיביות) המותקנות ברכב.
  • מאפייני הנהג
    – גיל הנהג.
    – מין הנהג.
    – וותק הנהג על הכביש.
    – עבר ביטוחי – כיום רב חברות הביטוח מאפשרות הפחתה במחיר הפרמיה לנהגים זהירים, נטולי תביעות בעברם.

באינטרנט ניתן למצוא מחשבוני ביטוח המאפשרים להבין את סדר הגודל המשוער של ביטוח רכב חובה. המחירים הם תחרותיים ולכן כדאי לעשות סקר שוק לפני הרכישה ולבחור בחברה המתאימה ביותר לצורך ולתקציב שלכם. מומלץ גם לבדוק את איכות השירות, הנמדדת בעיקר לפי הטיפול בתביעות בעת הצורך.

מה תוכלו לעשות במידה ונפגעתם מרכב שאינו מבוטח בביטוח חובה?

כאשר מתרחשת תאונה שהרכב האחראי לה אינו מבוטח עם ביטוח רכב חובה ואין חברת ביטוח שאפשר לתבוע בגין הנזקים, ניתן לפנות לקרנית – קרן ממשלתית שתשלם עבור הנזקים הגופניים שיגרמו לנפגעים בתאונה. התשלום יתבצע לכלל הנפגעים להוציא בעל הרכב שאינו מבוטח והנהג. (באחריות הנהג אם אינו בעל הרכב, לבדוק שהרכב אכן מבוטח).

לקרנית עומדת הזכות להגיש נגד הנהג או הנהגת וכנגד בעל הרכב תביעה ולדרוש את החזר הכספים ששולמו על ידה לנפגעים.  האחריות הפלילית, הוצאות המשפט וכיסוי ההוצאות יושתו על בעל הרכב או הנהג, מה שיכול להגיע לסכומים לא מבוטלים כלל. לכן, שימו לב ואל תעלו על רכב שאינו מבוטח בביטוח רכב חובה עפ"י חוק.
כמו כן, חשוב להדגיש שביטוח רכב חובה מכסה נזקי גוף בלבד ואם ברצוננו להגן גם על הרכוש שלנו ושל הנפגעים, כדאי להוסיף גם ביטוח מקיף לרכב.

לייק לפטריה בפייסבוק