מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול?
מי מאיתנו לא זוכר את לבטי בחירת מקצוע הלימודים. שאלות רבות עולות בתקופה זו, ואנחנו פשוט לא יודעים איך להתמודד איתן. עכשיו, נסו לדמיין את עצמכם מתמודדים עם שאלה כזו כשאתם ילדים או נערים. ההתלבטויות רק הופכות להיות קשות יותר. הורים רבים שואלים את ילדיהם מה תוכניותיהם, מתוך ניסיון להיות מעורבים בתהליך הבחירה. אמנם יש לכך יתרונות, אך גם חסרונות. בכתבה שלפניכם נדון במעורבות ההורים בסוגיית בחירת המקצוע של ילדיהם.
מה אעשה? מה ללמוד?
לימודי חשבונאות או רפואה? אוניברסיטה או מכללה? יש שאלות שאיננו יודעים לענות עליהם בגיל צעיר. עוד לא התנסנו ונחשפנו אל מספיק דברים, עוד לא השקענו מחשבה רבה בשאיפות העתידיות שלנו. בשלב הזה, אנו נוטים להקשיב להורים או לכל הפחות להיות מושפעים מדעתם, מבלי לדעת שיש לכך השלכה בעתיד.
האם זה טוב או לא?
קשה להגיד. אין ספק שההורים רוצים בטובת ילדיהם, ומעורבותם יכולה בהחלט להועיל, אך לעיתים השפעתה עלולה להיות דווקא בעוכרי הילד. ייתכן שהורה שלמד לימודי משפטים ידחוף את ילדו לכך למרות שהמקצוע אינו מתאים עבורו, ודווקא לימודי חשבונאות הם הבחירה המתאימה יותר, במיוחד אם מדובר במי שאוהב להתעסק במספרים וחישובים. לפיכך, אין ספק – יש מספר יתרונות וחסרונות למעורבות ההורים בבחירת המקצוע.
היתרונות למעורבות ההורים בבחירה
היתרון הברור הוא ניסיון החיים של ההורה. מבלי קשר לעיסוק המקצועי של ההורה, הוא נחשף ליותר אפשרויות ותכנים, ולכן סביר להניח שבעזרת ההיכרות שלו עם הילד ויכולותיו, הוא ידע להתאים בעבורו מקצוע פוטנציאלי או לכל הפחות, לפתוח כיוונים חדשים ומעניינים שהילד לא חשב עליהם. בנוסף, אין ספק שההורה יכול לסייע לילד בהליך המחשבה והלבטים – לחפש את התחום שמעניין, לנתח את הדברים לטובה ולרעה, ולסייע לילד לסגל הרגלים חיוביים בעת החלטות חשובות במהלך חייו.
החסרונות למעורבות ההורים בבחירה
הורים מסוימים עלולים לנסות ולהגשים את החלום שלהם דרך הילדים. כך למשל הורה שרצה להיות רופא ידחוף את ילדו למקצוע הרפואה, על אף שזה לא מתאים לו. כמו כן, עלולים להיווצר מצבים בהם הורים שעובדים במקצוע מסוים ירצו שילדם ימשיך אותם, על אף שזה לא מתאים לו. דחיפת הילד למקצועות במקום לסייע לו בתהליך החשיבה וההתלבטות יכולים להביא את הילד למקצוע שכלל אינו מתאים לו.
אז מה כן לעשות?
חשוב מאוד לסייע בתהליך החשיבה. סייעו לילדכם להבין כי הלימודים הם אמצעי ולא מטרה, ולכן עליו לבחור מסלול חיים ולא בהכרח מקצוע לימוד, על כל המשתמש מכך. כמו כן, הדגישו לו כי אין מקצוע אחד נכון, אלא שהוא מצויד בסט כישורים שיכול להתאים למספר מקצועות, ולכן חשוב לבחור במשהו מאתגר שיצור עניין מבין כלל האפשרויות הקיימות. לסיכום – סייעו לילדכם בהיגיון ובעיקר בתהליך החשיבה, ולא בבחירה עצמה.
לייק לפטריה בפייסבוק