סיבה למחלה: מחלות הנגרמות כתוצאה ממחסור בוויטמינים

נראה שגם בעולם השפע בו אנו חיים, עדיין ישנו הצורך לנקוב ברשימת מחלות מלחיצות במיוחד שתגרום לנו – ולזללני הג'אק בפרט, לרצות לאכול בריא יותר ולהכניס לגוף כל ויטמין אפשרי, ובצדק. לפניכם כמה מהבולטות שבהן

יובל בנר

פעם, לפני שנים רבות, התבססה תזונת האדם בעיקר על כל מה שהיה ביכולתו למצוא בסביבתו. לעיתים פינקה אותו אמא אדמה בשפע וכל טוב ולפעמים לא הצליח ללקט לעצמו דבר בתקופות ארוכות של בצורת אשר פגעו אנושות בתזונתם של אלו שחיו באזורי מחייה שלמים. היום לעומת זאת, מצויים רובנו בצידה ההפוך של הסקאלה. תרבות השפע בה אנו חיים גורמת לנו כמעט ולא לחשוב על המזון שאנו צורכים ומכניסים לגופינו, להתנחם במה שטעים ולשכוח כמעט לגמרי שבתזונה שאנו צורכים חייבים להימצא בין היתר גם ויטמינים ומינרלים בכמות מספקת.

ויטמינים, לפני שניכנס למצעד המחלות שנגרמות עקב מחסור בהם, הם למעשה חומרים אורגניים חזקים החיוניים לגוף האדם ולשמירה על פעילותו התקינה. הם מסייעים לנו לשמור על חילוף חומרים תקין, מהווים חלק חשוב מההורמונים שבגופינו ופעילים במיוחד בתהליכים כימיים רבים המתרחשים בו כל הזמן, גם כעת – בעודכם קוראים שורות אלו. כדי להימנע ממחסור אפשרי בהם ולהבטיח קיומם של כלל תהליכים אלו, ניתן לקבלם ממקורות תזונתיים רבים אך גם בכאלו חיצוניים בדמות תוספים שונים שצפויים להשלים את החסר בעת הצורך.

אז נכון שבילדותכם שמעתם לא פעם כי אם לא תאכלו יגיע שוטר? תשכחו מכך. המשפט הרלוונטי יותר הוא לא אכלתם, מחלה קיבלתם. לפניכם הרשימה המקוצרת.

Credit: Shutterstock

מחסור בויטמין A – ראייה קומסי קומסה

העיניים שלכם, כן כן. ויטמין A מצוי בחלב, בביצים ובמגוון ירקות ירוקים וכתומים וחיוני במיוחד לתפקודן של מערכות הראייה, הרבייה והמערכת החיסונית. במצב בו שיעורו בגוף אינו מספק, עשוי הדבר להוביל לנשירה ולשבירת שיער גבוהות, לזיהומים ויראליים, לאובדן חוש הריח, לברונכיטיס ואפילו לעיוורון. פתאום סלט נשמע יופי, נכון?

מחסור בויטמין B – עצבים וזיכרון רופפים

בקבוצת ויטמין B תוכלו למצוא ויטמינים נפלאים כמו תיאמין (1B), ניאצין (3B) וחומצה פולית (9B), הניתנים לצריכה דרך ביצים, אגוזים, בשר, דגים, קטניות, פירות הדר ומאכלים רבים אחרים. התיאמין טוב לתפקודן של מערכות השרירים והעצבים ולחילוף חומרים יעיל. הניאצין מסייע לנו בחילוף החומרים גם כן ואילו החומצה הפולית אחראית לתפקודי מוח תקינים ומהווה פקטור עיקרי בהתפתחותם של ילדים ועוברים. מחסור אפשרי בויטמינים אלו עשוי לגרום לנזקים רבים במערכת העצבית, להתפתחותן של מחלות לב, לשלשולים תכופים, לדמנציה, לבעיות עור ואף לקשיים בהתפתחות העובר. מספיק משכנע, נכון?

מחסור בויטמין 12B – חרדה מחרידה ואנמיה חריפה

ויטמין זה אחראי על ייצורם של תאי דם אדומים ועקב העובדה שהוא מצוי בעיקר בבשר, נוטה גופם של צמחונים וטבעונים רבים לפתח מחסור ממנו. מחסור בו עלול להיקשר לתסמינים של עייפות, חרדות, דיכאון, דמנציה, אנמיה חריפה ועוד שלל מחלות לא נעימות.

מחסור בויטמין C – צפדינה, מה זה בכלל?

על אף ששמו של ויטמין זה מקושר רבות לפירות הדר, ניתן למצוא אותו בשפע גם בפלפל אדום, בעגבניות, בירקות ירוקים ובכבד. באופן זה, קבלתו באופן טבעי ובכמות מספקת היא קלה ונוחה במיוחד והוא נמנה בין רשימת הויטמינים המומלצים והחיוניים יותר לגוף ומחסור בו עלול לגרום להתפתחותה של מחלת הצפדינה. עבור אלו מכם שנתקלים בשמה של מחלה זו לראשונה, מדובר במחלה שעיקר תסמיניה הם חולשה רבה, נשימה כבדה, התפתחותם של זיהומים, עייפות, נסיגת חניכיים, נשירת שיניים, היפרדות עצמות וכאבים במפרקים. תפוז, מישהו?

מחסור בויטמין D – אוסטאופורוזיס ועצמות חלשות

הדרך העיקרית לצריכת ויטמין זה פשוטה במיוחד שכן כל שיהיה עליכם לעשות הוא לצאת החוצה ולספוג כמות מספקת שלו מהשמש. עם זאת, בימים אלו של סגר עקב התפשטות מגפת הקורונה, הפך הדבר לאתגר של ממש וכדי להבטיח צריכה מספקת שלו, תוכלו לקבלו מצריכת מזונות כדוגמת דגים שמנים, פטריות וחלמון ביצה. בעוד שויטמין זה חיוני לחיזוק העצמות והשיניים ועוזר בשמירה על רמת סידן טובה בגוף, מחסור בו עתיד לגרום לאוסטאופורוזיס, לקשיים בגדילה ולעצמות חלשות הנוטות להישבר. אז גם בימים טרופים אלו, נצלו את השעות החמות הבודדות שנותרו לקיץ הנוכחי וצאו לפעילות ספורטיבית כדי לספוג ממנו כמה שיותר – תוך שמירה על ההנחיות, כמובן.

מחסור במגנזיום – עשר המכות גרסת המחלות

על אף שהמגנזיום מוגדר כמינרל, תפקידו בתהליכים שונים בגוף מהותי במיוחד. בעבר, היה מצוי המגנזיום במי שתייה אך עם המעבר למים מותפלים – נכנס לרשימת החוסרים בתזונה היומית שלנו. ניתן להבחין במחסור במגנזיום בהופעתם של תסמינים רבים: עייפות כרונית, בעיות ראייה, סוכרת, הופעת מיגרנות, מחלות מעיים, רמות גבוהות של לחץ וחרדה, תסמונת טרום וסתית, דיכאון, עצירות, שבץ מוחי ובעוד מחלות רבות שקצרה היריעה מלהכיל. לכן, אם בברזים שבביתכם מצויים בעיקר מים מותפלים, יתכן וצריכת תוסף להשלמת החסר מומלצת עבורכם.

אם כן, לויטמינים שונים תפקידים רבים בגופינו ועלינו לצרוך אותם בכמויות נכונות ודרך מזון מגוון ככל האפשר. כמובן, לא תמיד אנו מקפידים לצרוך אוכל בריא ולבשל לעצמנו כזה טרי וזה בסדר, אך מומלץ לצד זאת לצרוך ויטמינים ותוספי מזון בדרכים נוספות ובכך להימנע ככל הניתן מחוסרים אפשריים – בפרט בימים כמו אלו בהם הבריאות חשובה במיוחד.

לייק לפטריה בפייסבוק