סוגי הפוביות הנפוצות ביותר בישראל ובעולם
פחד הוא תחושה המוכרת לרוב האנשים. כולנו מפחדים ממשהו, חוששים מסכנה, מפחדים בסרט אימה, חוששים ללכת לבד בחושך, מפחדים מבעלי חיים ארסיים, וזה טבעי. יצר ההישרדות גורם לכל יצור חי לפחד ממשהו שעלול לסכן אותו וגורם לו לזהירות ולהימנעות מאזור סכנה. פוביה היא פחד שונה, שכן היא אינה קשורה ישירות לדבר המאיים על האדם באותו הרגע, ולמעשה מושא הפחד יכול להיות לגמרי רחוק ממנו ולא מסוכן.
מהי פוביה ספציפית?
פחד טבעי ופוביה הם דברים שונים, ובעוד שפחד הוא עניין רגעי וחולף, פוביה היא פחד מתמשך, חרדה בלתי נשלטת המשבשת את חייו של האדם. זהו פחד לא רציונלי ומוגזם ממשהו או ממצב כלשהו שיכול להופיע אצל ילדים ומבוגרים ומפריע למהלך החיים התקין.
מבוגרים החווים פוביה יכולים להיות מודעים לעובדה שהפחד לא הגיוני, מוגזם ולא מציאותי אך בכל זאת לא מצליחים לשלוט על עצמם. אדם שיש לו פוביה ספציפית ינסה בכל דרך להימנע מלפגוש את מושא הפחד, ורק המחשבה עליו מעוררת בו חרדה. אם הוא נתקל בדבר הגורם לו פוביה הוא עלול לחוות התקף חרדה, להיכנס למצב של פחד משתק בלי יכולת לשלוט בעצמו.
המצב הזה והחשש להגיע לסיטואציה בה ייתקל במושא הפחד שלו יכולים לגרום לאדם להימנע מפעילויות, ממפגשים או אף מיציאה מהבית. ישנן פוביות נפוצות שיש אנשים רבים הסובלים מהן ברחבי העולם ויש פוביות ייחודיות ופחות נפוצות.
רשימת שמות של סוגי פוביות נפוצות
הפוביות הקיימות מתחלקות לכמה סוגים ולכמה תחומים. יש פוביות ספציפיות הקשורות למצב או לאובייקט מסוים, גם אם מדובר על משהו שאינו חלק משגרת חייו של האדם והוא אינו פוגש בו כלל. הנה רשימת פוביות חלקית:
- בתוך קבוצה זו ניתן לציין פחד מבעלי חיים מסוימים כמו חרקים, כלבים (סינופוביה), נחשים (אופידיופוביה), עכבישים ועוד. פחד ממחטים, זריקות, דם, פחד מנסיעה במעליות, פחד מליצנים (קולרופוביה), פחד מטיסות (אוויופוביה), פחד ממים (אקוופוביה), פחד מטיפולי שיניים, פחד ממעמקים, פחד גבהים (אקרופוביה) ועוד.
- פוביה מוכרת ונפוצה היא אגורפוביה, המתייחסת לפחד מפני שהייה במקומות פתוחים, ציבוריים או המוניים. האדם הסובל מאגורפוביה חושש שלא ימצא מי שיעזור לו, שלא יקבל עזרה במקום המוני וסבור שהבית הוא המקום הבטוח עבורו.
- פוביה חברתית היא פחד ממצבים היכולים להיות משפילים מול אנשים, תחושת בושה גדולה, פחד קהל, שיתוק בשהייה עם אנשים, פחד מאכילה בפרהסיה ועוד.
- פוביה ידועה ונפוצה היא קלסטרופוביה, המתייחסת לפחד ממקומות סגורים, בהם מעליות, חדרים סגורים, מתקנים רפואיים כמו MRI ועוד.
תסמינים פיזיים, רגשיים והתנהגותיים של פוביות נפוצות
התסמינים של הפוביות השונות כוללים מאפיינים של חרדה ובאים לידי ביטוי באופן פיזי בתחושת מחנק, עלייה בקצב הלב, קשיי נשימה, הזעה, רעד, כאבים בחזה, סחרחורת, יובש בפה, שינויים במערכת העיכול ועוד. מבחינה רגשית התסמינים גורמים לתחושה של לחץ נפשי, חוסר אונים, בהלה ואיבוד שליטה.
מבחינה התנהגותית הפוביה יכולה לגרום להימנעות ממצבים היכולים להפגיש את האדם עם מושא הפחד שלו ולפגוע בו מבחינה חברתית או תעסוקתית. למשל: אדם שיש לו פוביה מכלבים עלול להימנע מלצאת אל הרחוב כיוון ששם הוא עלול להיתקל בכלב, הוא מפחד להגיע לבתים של חברים מחשש שיש שם כלב, חושש ללכת לבד ולפעמים מפחד מקולות של נביחה או מתמונה של כלב. מצב זה עלול לגרום לו להתבודדות ולפגיעה בקשרים חברתיים, בתפקוד, בהערכה העצמית ועוד.
מהם הגורמים להתפתחות פוביה ספציפית?
הגורמים להתפתחות פוביות לא תמיד ברורים, אם כי יש לכך כמה סיבות אפשריות. ישנן פוביות שהתפתחו כתוצאה מחוויה לא נעימה ואחרות אינן קשורות בהכרח למצבים שקרו או לחוויות טראומטיות, אלא למצבים מדומיינים. למשל חוויה לא נעימה בטיסה יכולה לגרום לאדם לפתח פחד מטיסות, מפגש מאיים עם כלב יכול לגרום לפוביה מכלבים, אך פחד מעכבישים לא בהכרח מתייחס לחוויה שקרתה אלא יכול להתבסס על צפייה בסרט.
יכולות להיות פרשנויות מוטעות למצבים שהיו או מדומיינים שבהם אדם חושש מתגובה של אחרים או סבור שהוא עלול להביך את עצמו מול אחרים, חושש להביע את עצמו ומפתח חרדה חברתית.
פוביה ספציפית יכולה גם להתפתח כתוצאה מהשפעה סביבתית, שכן אם ההורים הפגינו פחד מדבר מסוים ייתכן שהאדם ספג זאת בילדותו ופיתח פוביה. בנוסף, לחרדות יכולות להיות השפעות גנטיות, ואדם שבני משפחתו מתמודדים עם הפרעות חרדה שונות יכול לפתח פוביה. סיבה נוספת להתפתחות פוביה היא פגיעה מוחית טראומטית, למשל זעזוע מוח.
איך מטפלים בסוגים שונים של פוביות?
ישנן כמה דרכים לטפל בפוביות שונות, רובן מתבססות על טיפול רגשי.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ממוקד מפגיש את המטופל באופן הדרגתי עם מושא הפחד תוך שינוי דפוסי התגובה לאותו אובייקט.
- טיפול דינמי הוא מעמיק יותר ומטרתו לאתר את הגורמים לאותה פוביה ולנטרל את השפעתם.
- טיפול בחשיפה ומניעת תגובה (ERP) חושף את המטופל לאובייקט שממנו הוא פוחד בהדרגה תוך זיהוי התגובות הרגשיות המלוות והפחתתן תוך ליווי עד להכחדת הפחד.
- טיפול בביופידבק כולל שימוש במכשור למדידת התגובה הגופנית בעת החשיפה למושא הפחד. המטופל לומד באופן הדרגתי לשלוט בתגובות הגופניות והנפשיות ולווסת אותן.
- במקרים מסוימים ניתן גם טיפול תרופתי בתרופות נוגדות חרדה לזמן קצוב.
לייק לפטריה בפייסבוק