4 דברים מדהימים שלא ידעתם על טויוטה
כל ישראלי יודע שסופרמיני חסכונית זו טויוטה יאריס, ושהקורולה שוברת שיאי מכירות - אבל ידעתם שטויוטה התחילה בכלל כחברת טקסטיל? ששיטת הייצור שלה היא שמאפשרת אמינות נדירה, ושהחברה מתעסקת באיכות הסביבה כבר 60 שנה?
אורן הדר, תוכן שיווקי בשיתוף מימון ישיר
כיום, טויוטה היפנית היא חברת הרכב הכי גדולה בעולם: יש לה מפעלים מארה"ב ואוסטרליה ועד אירופה ודרום אפריקה, עם יותר מ-370,000 עובדים. היצרנית מחזיקה במספר מותגים משלה, ויש לה אחזקות גם במאזדה, סובארו, סוזוקי ועוד. קצבי הייצור מסחררים: בכל שלושים שניות נמכרת בעולם טויוטה קורולה, ודגמים רבים כמו טויוטה יאריס וטויטה פריוס הפכו שם נרדף לתחבורה חסכונית. אך הענקית לא נולדה כזאת, ושווה להציץ וללמוד את הסיפור שלה כדי להבין מה עושה אותה כה שונה מכל מתחרותיה בשוק העולמי.
היסטוריה מפתיעה: מטקסטיל למכוניות – ולאייקון
טויטה היא עסק משפחתי שנולד ב-1924 בתור חברת טקסטיל קטנה. סאקיצ'י טויודה היה מהנדס וממציא פורה ביותר, שפיתח מכונות אוטומטיות לאריגת בדים והשיק ב-1924 את המפעל הראשון שלו. בהמשך המציא גם מערכות הזרקת דלק לציוד מכני, והברקה עולמית: מנגנונים שמאפשרים לעצור אוטומטית מכונות ייצור כשמשהו נתקע או מסתבך במהלך עבודתן. ב-1933 הקים בנו קיצ'ירו סדנת רכב, בה יוצרו מנועים ומכוניות ראשונות.
אז למה החברה נקראת "טויוטה" ולא "טויודה"? כי ב-1936 הפכה החברה לאייקון יפני, והשיקה תחרות לבחירת לוגו חדש. הצורה שנבחרה הייתה אותיות השם טויודה בתוך אליפסה, והוחלט לשנות ל"טויוטה" כי כך אפשר לצייר את הסמל בשמונה תנועות מכחול – ושמונה הוא מספר מזל ביפן. בנוסף, המילה טויודה פירושה שדות אורז, והחברה שאפה לייצג חדשנות ותנועה מעבר חקלאי אל עתיד תעשייתי.
משנה לשנה התחזקה החברה, הצליחה אף לשרוד את מלחמת העולם השנייה – והייתה מהראשונות שהשיגו דריסת רגל בשווקי המערב; בשנות החמישים השיקה קמפיינים יצירתיים, כמו טויוטה קראון שנסעה מלונדון ועד לטוקיו – ועד מהרה כבשה גם את השוק האמריקאי. ביפן המעמד שלה יחיד מסוגו: החברה היא כזה סמל, שיש על שמה עיר.
ייצור ייחודי: איך בונים רכב במהירות, ובלי תקלות?
אחת הסיבות להצלחה העולמית של טויוטה היא שילוב בין מכוניות מאוד אמינות, עשירות באבזור וטכנולוגיות בטיחות, ומבחר עשיר של דגמים ותצורות. כדי להציג קטלוג כזה במחיר נגיש, פיתחה החברה שיטת ייצור ייחודית.
חברות אחרות מגלגלות תהליך ייצור מסורבל, בו מנסים להספיק כמה שיותר בכל תחנה בדרכו של הרכב במפעל עד להשלמתו. בתהליך שכזה, העומס יוצר בלאי וסיבוכים ויש סיכוי גדול לליקויים שיחמקו מבקרת האיכות – וכך קורה שלשתי מכוניות מאותה סדרה יהיו תקלות שונות ומשונות.
אצל טויוטה זה עובד לגמרי אחרת: בכל תחנה בדרכו של הרכב במפעל מייצרים רק מה שצריך כדי לעבור לשלב הבא – וכך יכולים הצוותים להתמקד באיכות ולא לקרוס תחת העומס. השיטה נקראת Just In Time, ומבטיחה אמינות. לפי הערכות, 80% ממכוניות טויוטה שיוצרו מסוגלות להמשיך לנסוע כרגיל גם אחרי 20 שנות שימוש.
ויש עוד טריק בתמונה: תשתית חכמה שמשלבת בין ייצור אוטומטי ובקרה אנושית. היא נקראת Jidoka, ולפיה כל עובד שמזהה ליקוי אפשרי, מיד עוצר את הייצור כולו כדי להבטיח שהתקלה לא תשוכפל אוטומטית בידי הרובוטים של המפעל, ותהפוך לליקוי המוני. בזכות שתי שיטות אלה, מצליחה טויוטה להבטיח אמינות לאורך זמן, גם כשיש מגוון עצום של דגמים, תצורות, מנועים ואבזורים. בנוסף, השיטה מצמצמת לאפס צורך בייצור-חוזר, מה שמוריד דרמטית את צריכת האנרגיה של המפעלים.
שרשרת להיטים עולמיים
השיטה של טויוטה, בשילוב הנדסה יצירתית, יצרה מעצמת רכב עולמית שיושבת כבר עשורים בצמרת טבלאות המכירות. זו הייתה החברה הראשונה בהיסטוריה שבנתה 10 מיליון מכוניות בשנה, ואת ההישג הזה רשמה עוד ב-2013.
לפי נתוני Statista מאשתקד, טויוטה מכרה יותר מכוניות בשנה שעברה מכל חברה אחרת. למעשה, 4 מ-10 הדגמים הכי נמכרים בעולם היו של טויוטה: הקורולה הפופולרית בראש (1.12 מיליון יחידות) ומיד אחריה ה-RAV4 (עם 870,000 יחידות), ובטבלה בלטו גם הקאמרי הגדולה (680,000) וטנדר ההיילקס (560,000).
גם בקטגוריית הסופרמיני, שעמוסה לעייפה בדגמים, בולטת החברה: טויוטה יאריס היא מהפופולריות ביותר מסוגה, ולא מזמן חצתה את קו 10 מיליון המכירות. השילוב בין חיסכון נדיר בדלק (אפילו דגמים ישנים יחסית צורכים כ-16 ק"מ לליטר בעיר), אבזור עשיר ושוק משומשות תוסס הפך אותה למבוקשת מאוד.
דגש מיוחד על איכות הסביבה
טויטה הייתה היצרנית הראשונה ששמה בחזית הקטלוג שלה מכונית משפחתית היברידית – הפריוס המפורסמת, שהייתה במשך שנים הנמכרת ביותר מסוגה. עבור טויוטה, הייתה זו יותר מדרך לפנות לקהל רחב שמחפש מכוניות חסכוניות: ליצרנית יש מדיניות אקולוגית נוקשה, שנועדה לשפר את השפעת התעשייה על העולם ולהגן על הסביבה.
לא מדובר בהצטרפות לטרנד או יחסי ציבור חלולים: החברה מקדמת יוזמות סביבתיות מאז שנות השישים, לרבות תחרויות חידושים וקידום טכנולוגיות לצמצום זיהום. ב-2015 הכריזה על תוכנית להשגת ניטרליות פחמנית עד 2040 באירופה ועד 2050 – בכל מערכי טויטה בעולם. המניע הוא אתי: תעשיית הרכב יצרה זיהום לא מבוטל, וטויטה – כחברה הגדולה ביותר – מבקשת לתקן את המעוות ופועלת לכך יותר משישים שנה.
סיכום
הגישה הייחודית של טויוטה לייצור ולבקרת איכות היא שהפכה אותה לכזה כוכב עולה, שממשיך לנסוק בשוק החדשות והמשומשות כאחד גם אחרי כל כך הרבה שנים.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.
לייק לפטריה בפייסבוק