לאיזו מטרה נבנה המחשב הראשון?

האם חשבתם פעם מה הייתה המטרה שלשמה נבנה המחשב הראשון? אם עדיין לא היו מחשבים בעולם? כיצד בכלל עלה הרעיון לבנות מכשיר כזה? במאמר זה נגלה את ההיסטוריה של המחשב, כיצד החלו התכנות הראשון ואיך הטכנולוגיה התפתחה במהירות מאז?

Credit: Unsplash.com

ההיסטוריה של פיתוח המחשבים

המחשבים הראשונים פותרו בגרסתם הבסיסית ביותר בתחילת המאה שעברה. בתקופה זו, המחשב היה מכונה ענקית שהתפרשה על פני חדר שלם. מחשב זה נועד לשרת את ארה"ב במסגרת פרויקט מחקר צבאי. באותה תקופה המחשבים לא היו בנויים על בסיס רכיבים דיגיטליים אלה רכיבים מכניים.

מלחמת העולם השנייה הפכה את יכולות המחשוב לכלי שמאפשר דיוק רב יותר של הטילים הן מצד בעלות הברית והן מצד גרמניה. לכן מדינות רבות השקיעו תקציבים אדירים בפיתוח מערכות מחשב שונות.

חברת IBM תמכה בבניית המחשב הדיגיטלי הגדול ביותר של אותה התקופה שנבנה באוניברסיטת הרווארד. מטרתו של המחשב הייתה לנסות ולפענח את הצפנים הגרמניים על מנת לגלות את הסודות הכמוסים ששמר הצבא וכך תכנן את מתקפותיו. מחשבים אלה היו צרכנים גדולים של חשמל כאשר המתגים בבסיסו היו שפורפרות ריק (ואקום) שהעניקו למחשב מהירות עצומה בהשוואה לטכנולוגיה האנאלוגית. במונחים של אותה התקופה חמשת אלפים פעולות שבוצעו בכל שניה היו נחשבות ליכולות מחשוב אדירות.

המחשב מגיע לישראל

כמה שנים לאחר קום המדינה, בשנת 1955, חנכה ישראל את המחשב הראשון במכון ויצמן וכינתה אותו על שם המקום בו פותח "ויצק" – קיצור בלועזית של "המחשב האוטומטי של ויצמן".

עוברים לטכנולוגיות מתקדמות יותר

בשלב הבא המחשב עבר עוד טרנספורמציה אחת כאשר הומצאו טרנזיסטורים, יחידות בהן זרם חשמלי יכולו לעבור או לעצור. באמצעות אות חשמלי עבר הטרנזיסטור ממצב חשמלי פתוח לסגור. לאחר שמספר חוקרים פרשו מהחברה שפיתחה את הטרנזיסטורים הם ניסו את כוחם בהקמה של חיבור אלפי טרנזיסטורים למעגל משולב אחד. מתוך קבוצה של שמונה אנשים שהקימו בקליפורניה את המעגל המשולב, שני חוקרים המשיכו לפתח חומרה עד שהמציאו את השבב הראשון המשמש למחשב. חוקרים אלה היו גורדון מור ורוברט נויס מקימי חברת "אינטל".

המעבדים מקבלים כוח והופכים לקטנים יותר

בכל שנה הפכו המעבדים לקטנים ועוצמתיים יותר עד שאינטל החלה לשווק שבבים שנועדו לבנייה של מחשבים ביתיים. חובבי טכנולוגיה שלמדו את השיטה המשיכו והרכיבו מחשבים כאלה ופיתחו את היכולות של המחשבים תוך שימוש בה עם מארזים מושכים יותר. בין החובבים הללו היו שני אנשים מוכרים סטיב ווזניאק וסטיב ג'ובס שלימים הקימו את חברת "אפל" שאנו מכירים עד היום.

כך, בכל מספר שנים המעבדים המשיכו להיות קטנים ועוצמתיים יותר. מערכות הפעלה חדשות נוצרו על מנת להתאים למחשבים החזקים וכך החלה את דרכה בשנות השבעים חברת מייקרוסופט שפיתחה את "דוס" ואת "Windows". היום, אנו מסוגלים לראות מעבדים חזקים מאד במחשבים של ימינו כאשר גם התוכנה ומערכות המידע המותקנות על המחשב מעניקות לארגונים יכולות שלפני מספר עשורים ממציאי השבבים היו יכולים רק לחלום עליהן. במהלך תואר במדעי המחשב תוכלו ללמוד על הדרך בה התפתחו המחשבים ואולי להיות חלק מהאבולוציה הבאה של המחשבים הממשיכים להתפתח במהירות שיא.

לייק לפטריה בפייסבוק