מדריך למתחילים – כיצד לטעום ולהעריך יין
יין הוא משקה אלכוהולי העשוי מענבים מותססים. זהו משקה פופולרי שנהנים ממנו כבר אלפי שנים, ומיוצר כיום כמעט בכל מדינה ברחבי העולם. יין הוא משקה בעל סוגים וסגנונות שונים המשתנים בטעם, בניחוח ובצבע. טעימה והערכת יין דורשת ידע ותרגול, אבל זו גם פעילות מהנה ומתגמלת שיכולה להגביר את ההערכה וההבנה שלכם למשקה זה. במאמר זה נספק לכם מדריך לטעימה ולהערכת יין ונסביר על אופן הכנתו.
אופן הייצור
ענבים הם המרכיב העיקרי המשמש לייצור יין. זנים שונים של ענבים מייצרים סוגים שונים של יינות. לדוגמה, יינות אדומים עשויים מענבים אדומים או שחורים, בעוד יינות לבנים עשויים מענבים ירוקים או צהובים.
לאקלים בו גדלים הענבים השפעה משמעותית על הטעם והארומה של היין. לדוגמה, אקלים קריר יותר מייצר ענבים עם רמות חומציות גבוהות יותר, וכתוצאה מכך יינות עם טעם פריך. לעומת זאת אקלים חם יותר מייצר ענבים בעלי רמות חומציות נמוכות יותר, וכתוצאה מכך יינות בעלי טעם עשיר יותר. בנוסף לכך, כמות אור השמש והגשם שהענבים מקבלים ממלאים גם הם תפקיד מכריע בפרופיל הטעמים שלהם.
בנוסף לכך לסוג האדמה בה גדלים הענבים תפקיד חשוב בטעם ובארומה של היין. ענבים הגדלים באדמה עשירה בחומרים מזינים יפיקו ענבים בעלי פרופיל טעמים מורכב יותר, בעוד ענבים הגדלים באדמה פחות פורייה יפיקו פרופיל טעם פשוט יותר. סוגי אדמה יכולים לתרום גם למינרליות של היין, שהוא מאפיין רצוי ביינות מסוימים.
תהליך ייצור היין חיוני בקביעת הטעם והארומה של המשקה. הענבים נבצרים ונכתשים, והמיץ שנוצר מותסס באמצעות שמרים הממירים את הסוכר שבמיץ לאלכוהול. אורך התסיסה וסוג השמרים ישפיעו על פרופיל הטעמים של היין. לאחר מכן היין מיושן בחביות, מה שיכול להעניק לו טעמים נוספים.
איך טועמים?
התבוננו ביין
הצעד הראשון בטעימות יין הוא להתבונן בו. זה אומר להסתכל על הצבע, הבהירות והצמיגיות שלו. צבע היין יכול לספר לכם הרבה על גילו וסוגו. צבעי יינות אדומים יכולים לנוע בין ורוד בהיר לסגול עמוק, תלוי בזן הענבים ובשיטת הייצור. יין רוזה הוא בדרך כלל בצבע ורוד בהיר או סלמון, ובעל מראה שקוף. צלילות היין מתייחסת לכמה שהוא צלול, ללא כל משקעים או חלקיקים. הצמיגיות, מתייחסת לאופן שבו היין נצמד לדפנות הכוס לאחר שמערבלים אותו. יין בעל צמיגיות גבוהה עשוי להעיד על אחוז אלכוהול גבוה יותר או טעם חזק יותר.
הריחו
השלב השני בטעימת יין הוא להריח אותו. זה המקום שבו אתם יכולים להתחיל לזהות את הארומה שלו. ערבבואת היין בכוס כדי לשחרר את הניחוחות, ואז הריחו אותו. ליין אדום יכול להיות ניחוחשל פירות או תבלינים, בעוד שליינות רוזה עשויים להיות ניחוחות פרחוניים או פירותיים יותר. ייתכן שתוכלו גם לזהות ניחוחות כגון אלון, וניל או עשן, שיכולים להגיע מהחביות המשמשות ליישון היין.
טעמו
השלב השלישי בטעימת יין הוא לטעום אותו. קחו לגימה קטנה מהמשקה ותשאירו אותו על לשונכם מספר שניות לפני הבליעה. זה יאפשר לכם לחוות באופן מלא את הטעם והמרקם של היין. יינות אדומים יכולים להיות במגוון טעמים, מפירותיים ומתוקים ועד אדמתיים ומתובלים. יינות רוזה הם בדרך כלל קלילים ומרעננים, עם טעמים של פירות יער והדרים. ייתכן שתוכלו גם לזהות טאנינים, שהם התרכובות העפיצות המצויות ביין ומעניקות לו טעם יבש או מר. גם חומציות היין יכולה להשפיע על טעמו, כאשר חומציות גבוהה יותר מעניקה לו טעם פריך ומרענן יותר.
הערכת היין
השלב האחרון בטעימה הוא להעריך את היין. משמעות הדבר היא לנתח את האיכות הכוללת שלו וכיצד הוא משתווה ליינות אחרים. אתם יכולים לעשות זאת על ידי בחינת האיזון, מורכבות והגימור של היין. איזון מתייחס לאופן שבו הטעמים, הריחות והמרקם של המשקה עובדים יחדיו. מורכבות מתייחסת למגוון ולעומק הטעמים והריחות של היין. ליין טוב תהיה קשת טעמים מאוזנת, מורכבת ומשביעה.
אומנות טעימת יין
לטעום ולהעריך יין זוהי מיומנות שלוקח זמן לפתח, אבל זו גם פעילות מהנה ומתגמלת שיכולה לשפר את ההנאה שלכם מהמשקה. בהתבוננות בצבע היין ובהירותו, בהרחת הארומה שלו, בטעימת טעמו ומרקמו, והערכת איכותו, ניתן לקבל הבנה מעמיקה יותר של היין ומאפייניו. אמנם מדריך זה למתחילים מספק מסגרת בסיסית לטעימות יין, אבל תמיד יש עוד מה ללמוד ולגלות על עולמו של המשקה המהפנט הזה.
לייק לפטריה בפייסבוק