ישנים מעט בלילה? מסתבר שיש לכם סיבה רצינית לדאגה
העובדה שאין מספיק שעות ביממה כדי להכיל את כל הפעילויות והמטלות שלנו, גורמת לרבים מאיתנו לקמץ משמעותית בשעות השינה שלהם. עייפות כרונית היא תופעת לוואי מוכרת שנגרמת בעקבות מחסור בשעות שינה, וכל מי שמוצא את עצמו מתרסק בשעות אחר הצהריים המוקדמות אחת לכמה ימים מכיר אותה, אלא שכעת מסתבר שהתשישות הפיסית והמנטלית היא ממש לא הדבר המרכזי שצריך להדאיג אתכם אם אתם לא ישנים כמו שצריך.
מספר מחקרים בעבר כבר קשרו בין מחסור בשעות שינה למחלת האלצהיימר, אבל הקשר הזה עדין לא פוצח כראוי. כעת, מחקר חדש שמתבצע בימים אלה במרכז הרפואי של אוניברסיטת אורגון שבארצות הברית בניצוחו של החוקר ג'פרי ליף, מנסה לקבוע בוודאות את הקורלציה בין שעות שינה מועטות לאובדן הזיכרון, ומציג מסקנות מפתיעות ששופכות אור חדש על הקשר הזה.
אז על מה המהומה ולמה אתם צריכים להיות מודאגים?
לאורך שנים הניחו חוקרים כי הפרעות השינה מהן סובלים אנשים החולים באלצהיימר ודמנציה נובעות מכך שהמחלה מפריעה למוח לאפשר לגוף שינה סדירה. אלא שליף וחבריו למחקר מאמינים כעת כי המצב הוא הפוך. כלומר, בעיות שינה הן אלו שגורמות למחלה ולא להיפך. בזמן שאנחנו ישנים, המוח שלנו יכול להתפנות לפינוי רעלים מזיקים וחלבונים מסוג עמילואיד שמזוהים עם מחלת האלצהיימר. כאשר אנחנו לא ישנים מספיק, המוח שלנו לא מצליח לעמוד במשימה כמו שצריך, מה שעשוי לגרום להצטברות משקעים של עמילואיד ולהעלות את הסיכוי לחתות במחלת השכחה.
במסגרת המחקר החדש יעשה שימוש בסורקי MRI מתקדמים ורגישים במיוחד שמסוגלים לגלות מתי מערכת הלימפה של המוח פעילה ועוסקת בפינוי רעלנים וחלבונים. באמצעות הסריקות הללו, מקווים החוקרים להגיע למסקנה חד משמעית שתאמת את השערת המחקר שלהם, ותאפשר להם לסייע לרפואה המודרנית לאתר אנשים שנמצאים בקבוצת סיכון לחלות באלצהיימר.
אגב, המחקר הזה הוא לא הראשון בנושא, ובעבר התקיימו מספר מחקרים נוספים בתחום שהגיעו לממצאים דומים. מחקר שנערך בשנת 2014 על עכברים גילה כי מחסור בשעות שינה עשוי לגרום לבעיות זיכרון קשות בתוך 8 שבועות בלבד של שינה לא סדירה. מחקר אחר שנערך ב-2015 מצא שכמות נמוכה של שעות שינה גורמת להזדקנות ביולוגית של הגוף.
באמצעות: Huffington post
עקבו אחרינו גם בעמוד הפייסבוק של אתר הפטריה
לייק לפטריה בפייסבוק