רכב אוטונומי או מדבר? כך ישתנה עולם הביטוח בעתיד
השימוש ברכב פרטי כפי שאנחנו מכירים היום עומד להשתנות מקצה לקצה. כבר שנים שענף הרכב עומד בפני מהפכה של ממש - הטכנולוגיה לרכבים אוטונומיים כבר קיימת, והיישום ממשמש ובא. איך הרכבים האוטונומיים ישנו את גם ענף הביטוח על הרכבים?
צמד המילים רכב אוטונומי כבר הפך להיות חלק שגור מהשיח על עתיד שוק הרכבים – מדובר על טכנולוגיה שעתידה ליתר את תפקידו של הנהג, ולאפשר לאזרח להזמין כלי רכב מכל מקום ובכל שעה ללא תלות בנהג.
נשמע בדיוני? יכול להיות. אבל הטכנולוגיה קיימת ובימים אלה מתבצעים ניסויים נרחבים על כלי רכב אוטונומיים. מומחים מעריכים שבשנת 2025 כבר נראה כמות מסוימת של רכבים אוטונומיים על הכבישים ברחבי העולם.
בהיבט הזה נחשבת מדינת ישראל למעין חממת סטרטאפים מובילה בתחום הטכנולוגיה התומכת ברכבים אוטונומיים – בין היתר מפתחים בארץ יכולות תקשורת חכמה בין הרכבים, כלומר שרכבים ידברו זה עם זה. בנוסף, בישראל מתבצעים ניסויים רבים על כלים אוטונומיים, לא רק אזרחיים.
כמובן שמדובר לא רק על טכנולוגיה מתקדמת וניסויים רבים שצריך לערוך – אלא על שינוי תפישתי של הרגלים בני למעלה ממאה שנים. בארה"ב כבר קיימות מכוניות חצי אוטונומיות – כלומר הנהג עדיין נוכח ברכב, אבל מערכות אלקטרוניות מסייעות לו לבצע את משימת הנהיגה.
חברות ענק כמו אפל, טסלה, מובילאיי ועוד – עוסקות בקדחתנות בפיתוח רכבים אוטונומיים או טכנולוגיות התומכות ברכב מסוג זה. במילים אחרות – אין מי שלא מבין שזה העתיד של ענף הרכב, ולכן ההשקעה המרובה היום עתידה להשתלם.
ביטוח עתידי
השינויים הצפויים בענף הרכב – עתידים להשפיע כמעט על כל אלמנט בחיינו. החל מתפיסה מחשבתית לעניין בעלות על הרכב, דרך מחיקת ענפי תעסוקה במשק וכלה בביטוח הרכב שיעבור מהפך.
למעשה כיום, פוליסות ביטוח הרכב מיועדת לכסות מקרים בהם הגורם האנושי הוא שאחראי על הנזק. השאלה המתבקשת היא מה צפוי להתרחש ביום שבו הרכבים האוטונומיים שנשלטים על ידי מחשבים יהיו אחראים לפגיעה בכלי רכב אחר או חלילה באדם?
סוגייה מסקרנת זו נמצאת בלב דיונים רבים העוסקים בעתיד הענף. מה שבטוח הוא שביטוחי הרכב כפי שהכרנו היום – ישנו את פניהם ואת זה ניתן לראות כבר כיום.
את הניצנים הראשונים לכך אפשר לראות בביטוחי הרכב המוצעים היום על ידי חברות הביטוח השונות. אם ניקח לדוגמה את ביטוח הרכב הראל סוויץ' – בו משלמים על פי הקילומטרים שנוסעים – בעזרת רכיב חכם שמותקן ברכב המבוטח, החברה מנטרת את הקילומטרים החודשיים של הנהג, ובהתאם לכך גובה את פרמיית התשלום.
כלומר, כבר היום חברות הביטוח השונות מגיבות לשינויים טכנולוגיים שמתרחשים ובהתאם לכך מעדכנות את הפוליסות הקיימות שלהן. את העדכונים הללו בביטוחי הרכב אנחנו עתידים לראות לא מעט בשנים הקרובות ומי שחשב שביטוח הרכב הוא מוצר על זמני – כנראה שגה.
ענף ביטוח הרכב צפוי לעבור מהפכה של ממש לאור הכניסה של טכנולוגיות חדשות מעת לעת. בשבילנו האזרחים, מדובר בבשורה צרכנית שכן ככל שהניטור יהיה מדויק יותר, ככל שהרכב יעבור מידיים פרטיות לידיים מסחריות – אנחנו נחסוך בהוצאות על הרכב הפרטי שלנו.
לייק לפטריה בפייסבוק