קו אמצע החופש

להורים נדמה שהחופש הגדול רק התחיל, אך האמת היא שהוא תכף מגיע לקו האמצע. זה בדיוק הזמן להתחיל להכין את הילדים לבית הספר ובעיקר לכיתה א' – אז כך תעשו זאת בצורה נכונה

החופש הגדול מייצג את התקופה הכי מאתגרת בשנה עבור הורים. קודם כל, מבחינת התקציב, מדובר בחודשיים בשנה, כ-60 ימים בהם גדולת הוצאות הבידור והפנאי באופן משמעותי, והורים רבים נאלצים לג'נגל כדי לשמור על תקציב מאוזן ובמקביל להפסיד ימי עבודה. בנוסף תנאי מזג האוויר, הם הרבה פחות מאידיאליים לבילוי משפחתי בגינה או בשלל פעילויות הילדים והאטרקציות השונות.

ויחד עם זאת, הזמן עובר מהר, גם כאשר פחות נהנים – ואפילו החופש הגדול מתקרב לסיומו. עכשיו שאנחנו כבר בקו אמצע החופש הגיע הזה להתחיל לחשוב על העתיד, או יותר נכון, להתחיל להיערך לתחילת שנת הלימודים בכלל ולכניסה לכיתה א' בפרט.

Pixabay.com

למה להכין את הילד לכיתה א'?

האמת היא שהנושא של הכנה לכיתה א' ראוי להתייחסות רצינית. בלי קשר לשאלה מתי החופש נגמר וההורים יכולים לחזור לשגרה, עליהם להביא בחשבון את ההשפעה של הכנה מן הסוג הזה על הימים והחודשים הראשונים של הילד בבית הספר.

הקושי העיקרי בכניסה לכיתה א' הוא חברתי-רגשי. רוב הילדים מתקשים להסתגל לסביבה החדשה: מורים חדשים, חברים חדשים לכיתה, חוקים חדשים ודרישות חדשות שבכלל לא דומות למה שהם רגילים מהגן. בנוסף יש גם את הקושי הפיזיולוגי להתרגל לשעות הלימודים, לישיבה בכיתה ולריכוז הממושך – אם כן מה הפלא שרבים מהם חווים רגרסיה ועוגמת נפש?

התפקיד שלנו כהורים, הוא להכין את הילדים לכיתה א', בדיוק כמו במעבר לחטיבת הביניים או התיכון – הן מבחינה פדגוגית אבל בעיקר מבחינת מוכנות נפשית. בעוד שההכנה המנטלית יכולה להתבצע בשיתוף פעולה עם צוות הגן או בית הספר, על בסיס תוכניות לימוד וחוברות עבודה. ההיבט המנטלי דורש עבודה מעט שונה והאו מחייב אותנו ההורים להשקיע זמן ומשאבים.

מה כוללת הכנה מנטלית?

בתי ספר יסודיים מתחילים לשתף פעולה עם ההורים מספר שבועות לפני התאריך הרשמי של פתיחת שנת הלימודים. זו הזדמנות טובה לשאוב השראה מהניסיון של המורים, לשאול אותם מה לעשות על מנת להכין את הילד ולקבל מהם טיפים.

במקביל, הורים לילדים יכולים לנצל את הסביבה הביתית שבה הילדים נמצאים במהלך החופש הגדול על מנת לשוחח איתם ולהכין אותם, למשל, לתרגל את הדרך לבית ספר, לעבוד על השלמת משימות או זמני ריכוז שדומים לשעות לימוד ואפילו לתרגל זמני הפסקה בחוץ.

לבסוף, אנחנו בעיקר צריכים להיות סבלניים – לתמוך בילדים שלנו אבל גם לדרוש מהם, ללוות אותם אבל גם לשחרר אותם, וזאת משימה לא פחות חשובה מאיזון התקציב המשפחתי במהלך חופשת הקיץ.

לייק לפטריה בפייסבוק