מה זה נוקטוריה?
הנוקטוריה היא תופעת ההשתנה הלילית. הכתבה תדון בתופעה על גורמיה, השלכותיה ודרכי הטיפול וההתמודדות.
הגורמים לנוקטוריה?
נשים וגברים בגיל מתקדם חווים תופעה של אי שליטה בסוגרים המביאה לחוסר איפוק של מערכת השתן, וגורמת להם להטיל שתן לעיתים תכופות. בלילה התופעה מתגברת ולא תמיד מתעוררים כדי להגיע לשירותים בזמן. למעשה, זוהי בעיה הורמונלית שמתגברת בלילה כיוון שלמבוגרים עם השנים ישנה ירידה בהורמון האחראי על הפרשת השתן. מעבר לירידה הטבעית של ההורמון, תופעות אלו נגרמות מהרגלי שתייה של אלכוהול או קפאין. בנוסף, ריכוז החומרים בנוזל הדם מתגבר וגורם להשתנה מרובה. סיבות נוספות קשורות לשינה לא איכותית, כאבים או מצב נפשי רעוע. כמו כן, ישנה השפעה של מחלות כמו: שלפוחית רגיזה, טרשת נפוצה, פרקינסון, מחלות לב, עצבים ומחלות כלי דם, הפרעות בנשימה, מחלות אורולוגיות, זיהום או דלקת בדרכי השתן, סוכרת וסיבוך בתפקוד הערמונית. ככל שהשנים עוברות יכולות להופיע מיני הפרעות אחרות כמו נפח שלפוחית קטן הנגרם כתוצאה מתהליך ההזדקנות.
גורמים חיצוניים לנוקטוריה ומדוע היא מסכנת את הקשישים?
מעבר לגורמים הפיזיולוגיים שהוזכרו כאן, ישנם גם גורמים חיצוניים המשחקים תפקיד בתופעת ההשתנה לילית. לדוגמה, הפרעה בשינה, תופעות לוואי כתוצאה מנטילת תרופות, תחושת קור בעיקר בחורף קשה או שינה עם מזגן בקיץ. בגיל מבוגר ישנה גם נטייה ליפול בשל חוסר יציבות. הנפילה יכולה לגרום לרפיון העצמות ולשברים, ומתוך כך לחוסר יכולת לקום בזמן לשירותים. יש גם את המצב ההפוך, בו נוקטוריה עלולה לגרום לנפילות כאשר ממהרים לשירותים. בנוסף, כתוצאה מהעייפות הרבה וההתעסקות הנון-סטופית עם התופעה, אנשים קשישים נתונים למצוקה פסיכולוגית, ועלולים לפתח דיכאון וחרדות כתוצאה מהנוקטוריה. כל ההשלכות הללו יכולות להימנע אם מטפלים בתופעת הנוקטוריה בצורה טובה. ראשית, כדי להבין אם אתם סובלים מנוקטוריה, עליכם להיבדק. ייתכן ותצטרכו רק לשנות הרגלים או להיעזר במוצרי הספיגה של חברות שונות כמו דיפנד ועוד.
כיצד ניתן לטפל בתופעה?
טיפול תרופתי – נטילת כדורים עם נוגדי השתנה או נטילת כדורים המגבירים את ההשתנה ביום על מנת להפחית את הצורך בלילה, שימוש בתרופות להורדת לחץ הדם או לטיפול בדיכאון. בנוסף, יש לפקח על תרופות שנוטלים בשל מחלות אחרות.
איזון תרופתי – לאלו הסובלים למשל מסוכרת, יש לבדוק שהם מאוזנים.
כריתת הערמונית – במידה והתופעה נובעת מגורם זה.
שינוי התנהגותי – שינוי בהרגלי השתייה ובמזונות הגורמים להשתנה מרובה. מומלץ להפסיק לאכול ולשתות משבע בערב. בנוסף, מומלץ להוריד במשקל כדי למנוע עומס על השלפוחית.
פעילות גופנית – תרגול ואימון שרירי רצפת האגן באופן עצמאי או באמצעות חוגים כמו: יוגה, פילאטיס ופלדנקרייז.
הרגלים – ללכת בשעות קבועות לשירותים.
טיפולים משלימים – באמצעות מחשב המפקח על חום הגוף, הנשימה וקצב הלב, ניתן לאמן את שלפוחית השתן תוך הרפיה של הגוף.
לייק לפטריה בפייסבוק