7 מיתוסים על יין שתמיד כדאי להכיר
יין לבן צריך להגיש צונן מאד, יין אדום בטמפרטורת החדר
חלק מהמיתוסים על יין נוצרו בגלל סיבות שהיו רלוונטיות לתקופה של לפני מאתיים שנה, שלא היו מקררים וגם מזג האוויר היה צונן יותר באופן כללי גם בקיץ. הקיץ הישראלי רותח, ולכן להגיש יין אדום לא מקורר בקיץ זה כמו להגיש מרק (או פונץ', לצורך העניין). זה פשוט לא טעים. בא לכם ללגום יין אדום בערב קיץ מהביל? הכניסו אותו למקרר לרבע שעה או יותר, ותנו לו להתקרר מעט. יין אדום אמור להיות מוגש בטמפרטורה שנעה בין שבע עשרה לעשרים מעלות, לא יותר. יין לבן יש להגיש בטמפרטורה של 12 מעלות, כלומר ממש צונן.
תנו ליין להתיישן… הוא רק יילך וישתפר
יין מתיישן רק בכלים מיוחדים שנועדו לכך, כמו חביות הטמונות בתוך מרתף באקלים ספציפי ומותאם. היין שקיבלתם מתנה מהבוס שנה שעברה ושוכב במקרר שלכם לא בדיוק מתיישן, אלא יותר מאבד את טעמו ואיכותו. מומחים ליין טוענים שעדיף לצרוך את היין שלכם סמוך ככל האפשר מרגע קנייתו, עדיף עד שנה וחצי. יינות מבעבעים או יינות לבנים עדיף לצרוך אפילו קודם.
כשפותחים יין צריך לתת לו לנשום כמה דקות באוויר החדר
פעם נהגו לשמר את היין עם חומרים שהריח שלהם הזכיר גופרית, ועל מנת לא לשתות יין בריח גופרית נהגו לפתוח את הבקבוק ולתת לריח להתנדף, לפני השתייה. כיום אין צורך בכך, משום שכבר לא נהוגים להכניס את החומרים האלה ליין. אבל אם זה מה שעושה לכם טוב, וזה חלק מהטקס שלכם – לכו על זה.
יין אדום מפיקים מענבים אדומים ויין לבן מענבים ירוקים
טעות. כל היינות מופקים מענבים אדומים. אך בעוד שעבור הפקה של יין לבן מסירים את קליפת הענב, בייצור יין אדום משאירים את הקליפה וכך נוצר הצבע הארגמני היפה. זו הסיבה אגב שיינות אדומים בריאים יותר, בזכות קליפת הענב שמכילה הרבה מאד חומרים נוגדי חימצון, המסייעים במניעת מחלות לב, מחלות סרטניות, שבץ ועוד.
יין מתוק נחשב לקליל יותר ופחות משכר
ההבדל בין יין מתוק ויין יבש, כלומר שאינו מתוק, טמון בתסיסה. כשכל סוכר הענבים מומר לאלכוהול בזמן התסיסה, לא נותר ביין סוכר והוא נחשב "יבש". כאשר נותר בו סוכר הוא נחשב חצי יבש, וטעמו בהתאם – מתוק יותר. זו הסיבה שרבים חושבים שבגלל שלא כל הסוכר הומר לאלכוהול, ביין יהיה אחוז נמוך יותר של אלכוהול. ובכן, זה לא בהכרח נכון. היינות הלבנים לדוגמא הם לרוב מתקתקים יותר, אבל לרוב מכילים כמות זהה של אלכוהול כמו היינות האדומים היבשים, ובמקרים של יינות קינוח מתוקים – אחוז האלכוהול אפילו גבוה יותר.
היינות הכי טובים מגיעים מצרפת
חובבי יין נוהגים לומר שרוב היינות הטובים, שלא לומר הגפנים האיכותיים ביותר, מגיעים מחבל ארץ בורדו הממוקם כחמש מאות קילומטרים מפריז, זרוע כרמים יפהפיים ומצטיין במזג אוויר מושלם בקיץ (חמים אבל לא רותח). זוהי קביעה שאיננה בהכרח מדויקת, כי אנו מכירים כבר יינות משובחים שמגיעים מארצות כמו אוסטרליה, גרמניה, ארצות הברית ועוד. למרות זאת, ליינות מחבל בורדו עדיין שמור מקום של כבוד בשורת הVIP . במחלקה זו תמצאו יינות אדומים משובחים כמו קברנה סוביניון, מרלו ועוד. אלה יינות שבנוסף להיותם איכותיים גם הכי בריאים מכל היינות, בשל ריכוז גבוה של טאנינים, שמשמשים כנוגדי חימצון טבעיים.
יין איכותי תמיד יהיה יקר יותר
במחקר שפורסם בשנת 2008, גילו חוקרים מקליפורניה עובדה מעניינת על המוח שלנו: כשאומרים לנו שהיין שמוגש לנו עלה הרבה כסף, המוח שלנו מתרגם אותו אוטומטית כטעים מאד. כשהיין הוא זול, אוטומטית אנו מסווגים אותו כירוד. זוהי בעצם מניפולציה של המוח על בלוטות הטעם שלנו, ואין לה קשר ישיר לאיכות האמיתית של היין. האמת היא, שיין איכותי הוא לרוב טעים יותר לרוב האנשים, כי הוא פחות חומצי, עדין יותר, נבלע בעדינות ומותיר תחושה של עדינות ואפטר טייסט נעימים ולא חמוצים. מצד שני, בקבוק של יין איכותי לא חייב להיות מאד יקר, ויכול בהחלט לנוע סביב השבעים שמונים שקלים ומעלה.
לייק לפטריה בפייסבוק