אומרים שכסף זה אושר? על כסף ואושר והקשר ביניהם

סכום הכסף שיושב אצלכם בחשבון הבנק בכלל לא משפיע על תחושת האושר, הוודאות והביטחון. העובדה הזו מפתיעה אתכם? הכתבה הבאה עשויה לעניין אתכם

בשיתוף לאומי

לפי סקר שבוצע באופן רשמי על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ליותר מ- 97% ממשקי הבית בארץ יש לפחות טלפון נייד אחד, ל-78% יש מחשב וכ-75% מחוברים לאינטרנט. לשם השוואה, ל-72% ממשקי הבית יש לפחות מכונית אחת ול-49% ממשקי הבית בעשירון העליון יש לפחות שתי מכוניות – לעומת 4.9% בלבד ממשקי הבית בעשירון התחתון שמחזיקים שני רכבים או יותר.

השאלה המתבקשת היא האם האופן שבו אנחנו מוציאים את הכסף משפיע על האושר שלנו. בסופו של דבר, כסף הוא אמצעי ולא מטרה ואין לו משמעות אם לא משתמשים בו. חוץ מזה, הרבה  אנשים אומרים שכסף זה אושר, ולעומתם יש את אלה שיגידו שאי אפשר לקנות אושר בכסף. אז אם בודקים את זה לעומק, מגלים שהאמת היא כמו תמיד איפשהו באמצע.

Credit: Pexels

מה נקודת ההשקפה שלכם?

כל אחד ואחת מאיתנו יכולים להרגיש שהם מסתפקים במה שיש להם. זו בכלל לא שאלה של גיל, מין, מגדר, מעמד חברתי או מצב כלכלי, אלא תפיסת עולם וגישה לחיים. יתרה על כך, גישה אופטימית או פסימית היא אפילו לא משהו שאותו קל לשנות – אלא תכונה שרובנו נולדים איתה.

מבחינה פסיכולוגית, ההסבר לזה הוא שאלת המטרה: למה אנחנו קמים בבוקר? משכורת גבוהה לא תעשה אותנו מאושרים אם היא מגיעה יחד עם שעות רבות מחוץ לבית, כאשר המטרה היא דווקא לבלות עם החברים והמשפחה. מנגד, מי שמציב לעצמו מטרה חומרית דווקא כן יצטרך את המשאבים הכלכליים כדי להשיג אותה.

במקביל, מחקרים מראים שגם אם אינך אדם עשיר אבל אתה יודע להתנהל נכון עם כסף, יהיה לך קל יותר להשיג מטרות קצרות וארוכות טווח. עם הכלים הפיננסיים שיש היום, אין בעיה לקחת *הלוואה לכל מטרה ולהחזיר אותה בצורה אחראית כדי להגשים חלומות קטנים – אז זה כבר סוג של אושר.

 מה עדיף – חוויות או מוצרים?

שאלת מיליון הדולר, תרתי משמע, מבחינת האופן שבו כסף משפיע על תחושת האושר שלנו היא האם עדיף להשקיע אותו בחוויות או במוצרים. מצד אחד, כסף יכול לקנות לנו מכונית חדשה, אוכל בריא, וטיפול רפואי טוב יותר.

מצד שני, חוויות תורמות לתחושת האושר שלנו לטווח ארוך יותר. בעוד ההתלהבות מהמעיל החדש תרד מעצמה אחרי כמה שבועות, את החוויה של הטיול מחוף לחוף בארצות הברית לא נשכח כל כך מהר. יתרה על כך, גם הוצאות יחסית קטנות על חוויות מסוימות יכולות להוכיח את עצמן מבחינת ההשפעה על מדד האושר: החל מארוחת ערב משפחתית, דרך סרט עם בני זוג ועד סדנת ציור ספונטנית.

היזהרו לא לקנות יותר מדי!

סכום הכסף שיושב אצלכם בעובר ושב לא מבטיח תחושת אושר ולא תחושת אומללות. מה שמפתיע בהקשר הזה הוא שגם עודף קניות מונע אושר – בעיקר אם אתם כבר נמצאים במצב של התמכרות לשופינג ומגיעים למלכודת שבה אתם אף פעם לא מסתפקים במה שיש לכם. בנסיבות כאלה, המוצרים שתקנו יהפכו לחסרי ערך מהרגע שבו תשלמו עליהם ומיד תעברו לרכישה הבאה.

בסופו של דבר, כל אחד ואחת מאיתנו צריכים להיות מודעים לאופן השימוש בכסף. לגיטימי לגמרי להשתמש בכסף כדי לקנות ודאות ולמנוע תחושת לחץ מהעתיד, אך פחות מומלץ לפעול בצורה לא רציונאלית שאין לה גיבוי בחשבון הבנק.

 

* כתבה זו אינו מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

לייק לפטריה בפייסבוק