עו"ד תומר בכר: "גם פציעה בדרך לממ"ד מזכה את הנפגעים בפיצוי!"

מדינת ישראל היא מדינה שלצערנו חוותה לא מעט מלחמות בשלל רחב של חזיתות. חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 מגדיר מתי פגיעה, פציעה או חלילה מוות של אדם כתוצאה מפעולת טרור או מלחמה תיחשב כ"פגיעת איבה" אשר תזכה את הנפגע או את יורשיו במגוון תגמולים מהביטוח הלאומי.

סקירה באדיבות עו"ד תומר בכר ובשיתוף אתר הזכויות מה שמגיע .

קרדיט: תומר שלום

האם פגיעה כתוצאה מריצה לממ"ד תיחשב כ"פגיעת איבה"?

בהתאם להגדרת החוק, "פגיעת איבה" תיחשב כפגיעה שנגרמה על ידי נשק, אלימות או מפעולת טרור המכוונת כנגד מדינת ישראל או אזרחיה. הברור מאליו הוא כי אדם שנפגע או חלילה נרצח כתוצאה מפיגוע ירי, פיגוע דקירה או רקטה שפגעה בו, ייחשב כמי שנפגע מפעולת איבה.

אלא שבשנים האחרונות מספר לא מבוטל של אנשים נפצעו פציעות אורתופדיות כמו פגיעות קרסול, מגוון שברים ופגיעות ראש כתוצאה מריצה בהולה לממ"ד. בנוסף, באוקטובר 2023, במהלך מלחמת חרבות ברזל נפטרה באשדוד תמר חיה טורפיאשוילי, ילדה בת 9 בסה"כ שעברה דום לב בזמן ששמעה אזעקה.

האם אדם שנפגע כתוצאה מריצה לממ"ד בזמן אזעקה או אדם שחלילה נפצע מפני שסגר את דלת הממ"ד על אצבעותיו כתוצאה מלחץ האזעקות ייחשב כמי שחווה "פגיעת איבה" (שהרי אותו אדם לכאורה נפגע מפעולה שעשה בעצמו)?

התשובה היא בהחלט כן! כך למשל, בשנת 2022 קיבלה וועדת ערר לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, ערעור של אישה המתגוררת באשדוד שנפצעה בברך בדרכה לממ"ד במלחמת שומר חומות וקבעה כי פגיעתה חוסה תחת הגדרת "פגיעת איבה". האישה הצליחה לשכנע את וועדת הערר כי הפציעה שקרתה בביתה נגרמה בעקבות ריצה לממ"ד תוך כדי אזעקות שנשמעו בעיר מגוריה.

כיצד ניתן להוכיח כי הפציעה אכן נגרמה כתוצאה מריצה לממ"ד?

תיעוד, תיעוד ועוד פעם תיעוד. ראשית, כאשר אדם נפצע כתוצאה מריצה לממ"ד עליו לתעד כי אכן נשמעה אזעקה במקום בו הוא נפגע. באתר ובאפליקציה של פיקוד העורף מופיעה היסטוריה של כלל האזעקות שנשמעו לפי מועד ומיקום מדויקים. שנית, יש לתעד כל פנייה לגורם רפואי בגין הפגיעה לרבות פנייה למד"א, פנייה למיון או פנייה לרופא המשפחה. יש לספר לגורם הרפואי בדיוק מה קרה ואיך ולדאוג שהגרסה תירשם במסמך הרפואי אשר מהווה ראיה לכל דבר ועניין שלישית, יש לשמור כל תיעוד המוכיח כי הפגיעה קרתה בגין הריצה לממ"ד. הודעות SMS לקרוב משפחה או חבר, תיעוד הפגיעה ביומן אישי או צילום ממצלמה שתיעדה את האירוע בהחלט עשויים לסייע לכם.

נפגעתי כתוצאה מריצה לממ"ד מה עליי לעשות?

יש להגיש תביעה להכרה כנפגע פעולת איבה בצירוף כלל המסמכים התומכים בכך. התביעה תידון בפני הרשות המאשרת במשרד הביטחון שאמורה להחליט האם להכיר בפגיעה כפגיעת איבה. לאחר החלטת הרשות המאשרת במשרד הביטחון כי הפגיעה מוכרת כ"פגיעת איבה" יש להגיש לביטוח הלאומי תביעה לתגמולים. במידה והרשות המאשרת במשרד הביטחון סירבה להכיר בנפגע כנפגע פעולות איבה יש להגיש ערר מתאים לוועדת הערר.

מהן הזכויות המגיעות לנפגע פעולת איבה?

לאחר שהוכרת כנפגע פעולת איבה אתה זכאי למספר לא מבוטל של זכויות מהביטוח הלאומי, כגון:

  • תגמול טיפול רפואי (תט"ר) בגין היעדרות מהעבודה עד להחלמה (מקסימום תקופה של 9 חודשים).
  • קביעת דרגת נכות אשר מזכה בתגמולי נכות במידה והפגיעה הופכת זמנית או קבועה.
  • טיפול פסיכולוגי וסיוע בשיקום.
  • החזר הוצאות לבני משפחה והחזרים עבור הטיפולים הרפואיים.
  • מענקים והטבות נוספות כגון: סיוע בלימודים, דמי נסיעה, סיוע בדיור ועוד.

 

לסיכום: בעידן הנוכחי של המלחמות, נראה שהפגיעות לא קורות רק כתוצאה מירי טילים, כלי טיס או פעולות טרור. נתוני מד"א מראים שיותר ויותר אנשים נפגעים דווקא מהמירוץ לממ"ד בזמן אזעקה. מדינת ישראל מכירה בנפגעים הללו ומחשיבה אותם כנפגעי "פעולות איבה", מה שפותח בפניהם דלתות רבות של זכויות סוציאליות. נפצעת לאחר ריצה לממ"ד?

אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי. ייעוץ פרטי יאפשר לכם להשיג את כל מה שמגיע לכם. שמרו על עצמכם ורוצו בבטחה למרחב המוגן – בתקווה שלא יהיה בכך עוד צורך בקרוב מאוד.

לייק לפטריה בפייסבוק