ניהול משאבי אנוש – בעסק קטן או בארגון גדול?

לימוד משאבי אנוש הינו תחום העוסק בניהול כוח האדם בארגון כלשהו. בעידן הנוכחי, בו שוק העבודה הגלובלי והמקומי מתאפיינים בדינמיות רבה, סביבה עסקית משתנה ומתפתחת, התפתחות טכנולוגית ואף משברים כלכליים כמו ב-2008 ומשבר הקורונה הנוכחי, נדמה שמנהל כוח האדם יכול להוות נקודת חוזק משמעותית ומרכזית בחייו של הארגון. אולם, ישנו הבדל משמעותי בין עסק קטן לגדול, ובמאמר הקרוב נסקור את ההבדלים השונים ביניהם.

Photo by Unsplash

לימודי משאבי אנוש – למי זה מתאים?

לרוב, לימודי משאבי אנוש נלמדים כתואר ראשון במוסדות אקדמיים שונים. הלימודים מקנים מיומנויות, כלים וידע לעבודה בתחום משאבי האנוש – החל בתהליכי איתור, מיון וגיוס מועמדים לעבודה, דרך ניהול כוח האדם בארגון עצמו וכלה במבנה הארגוני, תפיסת העבודה והניהול בארגון. העבודה בתחום משאבי האנוש משתנה מארגון לארגון ולכן קשה לקבוע למי זה מתאים, אך אדם שאוהב עבודה דינמית עם אנשים רבים, ראיונות עומק ומיונים מורכבים, עשוי להתחבר לתפקיד.

משאבי אנוש בארגון קטן – יתרונות וחסרונות

תפקידי משאבי אנוש בעסקים קטנים עשויים להשתנות מאוד בהתאם לאופי של העסק. בשונה מעסקים גדולים בהם יש מחלקת משאבי אנוש סדורה, בעסקים קטנים שמחפשים לצמוח לעיתים מאיישים משרות שונות שלא ב"בחירת פינצטה".

מצד אחד, לתפקיד בניהול משאבי אנוש בעסק קטן יש השפעה אדירה על העסק – מנהל משאבי האנוש יכול להשפיע במישרין על אופי האנשים שיגויסו לעסק והאווירה שתיווצר, על הליכי המיון והרמה המקצועית, מנגד, ניתן למנות חסרונות שונים. עסק בצמיחה עלול להיות לא יציב, ולעיתים אין קו אחיד באופן הפעולה המצופה. למנהלי משאבי אנוש בעסקים קטנים קשה להתחרות עם עסקים גדולים ומבוססים, בעיקר בתחומים של גישה למועמדים איכותיים, מוניטין וניסיון, ועוד.

מחד, מדובר בהזדמנות אדירה להשפיע ולעצב מדיניות משמעותית בחייו של עסק בצמיחה. מאידך, מדובר בעבודה לא יציבה ומאתגרת המצריכה יצירתיות ואסרטיביות רבה.

משאבי אנוש בארגון גדול – יתרונות וחסרונות

ניהול משאבי אנוש בארגון גדול הינו למעשה מחלקה גדולה ומאורגנת. המחלקה אחראית על ניהול ההון האנושי, תהליכי האיתור, מיון וגיוס של מועמדים וכן מגישה למאגר רחב ואיכותי של מועמדים ומשאבים שונים.

חלק מהיתרונות שניתן למנות הינם דינמיות רבה. עסק יציב וגדול נע עם הדינמיות של השוק ומגיב בהתאם לה. גם מחלקת משאבי האנוש מגיבה לצרכים המשתנים של התפקידים השונים, לאנשים מוכשרים ועוד. מנגד, יכולת ההשפעה על הארגון מצטמצמת, הן לאור גודלו של הארגון והן לאור קיומו של הליך סדור שעוצב מזה זמן רב, בשונה מעסק קטן.

לסיכום

כמובן שכל האמור לעיל מותנה בשוק הרלוונטי בו החברה פועלת. למשל, תעשיית ההייטק שונה בהחלט מתחום עריכת הדין. אולם, נדמה כי חלק מהיתרונות הקיימים בעסקים קטנים בכלל (השפעה, עיצוב מדיניות ועוד) וחלק מהיתרונות הקיימים בעסקים גדולים (מאגר מועמדים איכותי, משאבים גדולים, חוד החנית) נכונים גם לתחום ניהול משאבי האנוש.

לייק לפטריה בפייסבוק