למה הילדים לא מכינים שעורי בית לבד?

"אמא!" נשמעת הקריאה מחדר הילדים. "אני צרך עזרה בשיעורים!". אתם אחרי יום עבודה מלא ומוצאים עצמכם מול שאלות העוסקות בהיסטוריה, מתמטיקה או אנגלית. הדחף הראשוני לעזור לילד לגמור את המשימה בזמן כך ששניכם תוכלו להמשיך בשגרת יומכם עשויה דווקא לפגוע בילד. מחקרים מדגישים את החשיבות הרבה של התמודדות עצמית עם קריאת והבנת החומר [1]  או במקרה של תרגול מתמטיקה [2] את חשיבות התרגול להתפתחות העתידית של הילד בנושא זה ובתחומים משיקים. סיבות רבות גורמות להורים לעזור לילדים בשיעורי הבית – חלקן קשורות לקושי ממשי של הילד, ואחרות דווקא לחלק מדפוסי התנהגות העשויים לפגוע בו בעתיד. נסקור כמה מהן בקצרה.

קרדיט: pixabay.com

קשיים באוריינות

אחד הקשיים המאפיינים את הדורות האחרונים הוא פיתוח מיומנות המכונה אוריינות. איגוד הספריות האמריקאי הגדיר יכולת זו כ"יכולת למצוא ולהעריך את המידע הדרוש (לצורך ביצוע שעורי בית או עבודה אקדמית) ולהשתמש בו בצורה יעילה".[3] שאלות פתוחות רבות בשאלות הבית מצריכות יכולת אוריינות גבוהה המתפתחת עם השנים ולכן ילדים רבים זקוקים להוריהם על מנת "למצוא את התשובה הנכונה בספר". במקרים אלה נסו לעודדם לנסות ולמצוא את התשובה בעצמם, באמצעות מילות מפתח ורפרוף מהיר בספר הלימוד, כך יפתחו מעצמם את הכישורים שיעזרו להם גם בעתיד.

ליקוי למידה / דיסקלקוליה

קבוצה אחרת של תלמידים הזקוקה לסיוע תכוף מההורים בשיעורי הבית היא הילדים הסובלים מלקויי למידה, על סוגיהם השונים. החוסר יכולת להפריד בין עיקר לטפל במהלך הקריאה עשוי לא לנבוע בהכרח ממיומנויות אוריינות נמוכות, אלא דווקא מליקוי קוגניטיבי קיים. תלמידים המתקשים בחשבון עשוי להפגין קושי זה בשל "דיסקלקוליה". כיצד תדעו? מומלץ לדבר עם המורים של הילד ולזהות את נקודות החולשה. אם ראיתם שגם בגיל מתקדם יותר הילדים מתקשים לכתוב ללא שגיאות, סופרים באמצעות האצבעות ואינם מצליחים לזכור את לוח הכפל יתכן וכדאי להוסיף סייעת לכיתה או להעניק להם תגבור נוסף.

הפרעות קשב וריכוז

הילד לא מסוגל להתרכז יותר מעשר דקות ועובר במהירות משיעורים בנושא אחד לשני? יתכן והוא סובל מהפרעות קשב וריכוז. הורים רבים מדווחים על בעיות בהכנת שיעורי הבית בקרב ילדים עם ADHD, במיוחד במטלות אורכות יותר הדורשות רמת ריכוז גבוהה[4]. אם בצעתם אבחון קשב וריכוז וגיליתם שגם הילד שלכם סובל מהפרעות אלה, מומלץ לחלק את הזמן המוקדש לשיעורי הבית ליחידות קצרות, תוך יצירת מרחב שקט ללא הסחות דעת בזמן הלימוד. טלוויזיה דולקת, למשל, עשויה להוות הסחת דעת כזו. כאשר הילד יתרגל למצוא את הזמנים בהם הוא מסוגל להתרכז ואת התנאים הנכונים לריכוז, יהיה לו קל יותר לבצע את שעורי הבית ללא עזרתכם.

לפעמים הסיבה היא פשוט… פינוק

התמודדות עם שאלות במתמטיקה באופן עצמאי הוכחו כקשורות לפיתוח מיומנויות נוספות כמו יכולת ניהול זמן, ביצוע פעולות קוגניטיביות מורכבות ואפילו ויסות רגשי.[5] לעתים, לילדים אין בעיה הקשורה לליקויי למידה או ADHD אלא מדובר בפינוק גרידא. לכן מומלץ לוודא אבחון הפרעות קשב וריכוז מקצועי ולאחר מכן לבחון האם הילד באמת זקוק לעזרה או פשוט מעוניין לסיים את שיעוריו במהירות והקריאה לעזרה נובעת מרצון לזמן איכות. במקרה זה כדאי למצוא זמן לבילוי משותף שאינו קשור לשיעורי הבית – כמו משחק קופסה משפחתי מיד לאחר שיסיים את שיעוריו.

אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי

 

[1] Corno, L., & Xu, J. (2004). Homework as the job of childhood. Theory into practice43(3), 227-233.

[2] Cooper, H., Lindsay, J. J., & Nye, B. (2000). Homework in the home: How student, family, and parenting-style differences relate to the homework process. Contemporary Educational Psychology25(4), 464-487.

[3] Kay, R. H., & Ahmadpour, K. (2015). Negotiating the digital maze of information literacy: A review of literature. Journal of Educational Informatics, 1, 1-25.

[4][4] Power, T. J., Werba, B. E., Watkins, M. W., Angelucci, J. G., & Eiraldi, R. B. (2006). Patterns of parent-reported homework problems among ADHD-referred and non-referred children. School Psychology Quarterly21(1), 13.

[5] Xu, J. (2018). Emotion regulation in mathematics homework: An empirical study. The Journal of Educational Research111(1), 1-11.

לייק לפטריה בפייסבוק