להיט בתחום הגינון שיעזור לכם להפוך זבל לדשן – קומפוסטר ביתי!
אלוהיי הגננים, מחולל הניסים ופותר את תורנות זריקת הזבל בבית… הרי הוא הקומפוסטר. קומפוסטר ביתי הוא מתנה נהדרת למי שיש לו גינה או פתרון מושלם למי שיש לו מלא ילדים שאוכלים בריא ולא רוצה לזרוק כל כך הרבה שאריות… בגדול, מתנה נהדרת (אמא אם את קוראת את זה, אשמח תודה)
מה זה קומפוסט ולמה קומפוסטר ביתי הוא כזה להיט?
קומפוסטר זו בעצם מכונת קסמים שמכניסים אליה שאריות מזון שלנו, מחכים, מסובבים, מחכים עוד קצת ואז מוציאים ממנה מזון על לצמחים שלנו! כמה זה מופלא?!
ועכשיו קצת יותר מקצועי – קומפוסט (שמו בעברית – רקבובית), זהו בעצם סוג של דשן המיוצר משאריות של צמחים שונים שהתפרקו. תהליך הפירוק של אותן שאריות נקרא קומפוסטציה. הקומפוסט עוזר לצמחים לקבל את יסודות ההזנה הנחוצים להם בכך שהוא מעשיר את הקרקע, מאוורר אותה, ומספק חומרי מזון שונים לצמחים.
הקומפוסטר כאן כדי להפוך את התהליך הזה לנגיש, מהיר ויעיל יותר. פעם באמת היו עורמים זבל אורגני לכדי ערימה גדולה בחצר, נותנים לה זמן, מערבבים מידי פעם וממתינים. ממתינים די הרבה האמת.
קיימים היום בשוק קומפוסטרים נוחים, מהירים ויעילים שיהפכו לנו את חוויית הגינה או המחזור למהנה הרבה יותר :)
סוגי קומפוסטרים שישאירו לכם טעם של לקנות
כמו שרק אנחנו בני האדם יודעים – ליצור שפע, אז יצרנו שפע גם של קומפוסטרים. שלכל אחד יהיה את סוג הקומפוסטר המתאים לו ולצרכים שלו. בואו נכיר את סוגי הקומפוסטרים השונים ונבין מי מהם ישרת אותנו בצורה הכי טובה – ישנם 3 סוגים עיקריים: קומפוסטר רציף, קומפוסטר מסתובב וקומפוסטר תולעים
קומפוסטר רציף
קומפוסטר רציף הוא לרוב מיכל גדול וסגור ללא תחתית (השאריות האורגניות יושבות על האדמה) הנועד לקמפסט מגוון חומרים אורגנים, החל משאריות מטבח וכלה בפסולת החצר. הם נקראים "רציפים" מכיוון שניתן להוסיף חומר כל הזמן לחלקו העליון של הקומפוסטר. בדרך כלל הקומפוסט המוגמר נמצא בתחתית המיכל מכיוון שהוא שכב שם מספיק זמן בכדי להפוך לקומפוסט, ניתן למשוך את הקומפוסט המוכן מתחתית הערמה.
קומפוסטר מסתובב
קומפוסטר מסתובב הוא קומפוסטר ביתי יעיל ונוח המקל על הכנת הקומפוסט ומאפשר לכל חובב לייצר קומפוסט בקלות וללא צורך בעבודה פיזית מאומצת או לכלוך של הידיים. גם כאן תהליך טוב מתחיל בתערובת מאוזנת של חומר ירוק וחומר חום וכמובן תוך שמירה על לחות. אך בשונה מהקומפוסטר הרציף הכנסת אוויר לתערובת (שהרי תהליך הקומפוסטציה הוא תהליך אירובי) היא קלה ופשוטה.
קומפוסטר תולעים
זהו קומפוסטר שגם אם אין לכם גינה או חצר, יאפשר לכם להכין קומפוסט בתוך הבית. זהו בעצם מיכל המאפשר לתולעים אדומות לחיות בתוכו. התולעים ניזונות משאריות האוכל שזרקנו לבפנים והצואה שלהן תהיה לנו לקומפוסט מצויין! התולעים יחסית זריזות ויעילות, מה שאומר שתוך זמן קצר נקבל קומפוסט משובח. קומפוסט תולעים הוא קומפוסט מעולה הנקרא בשפת העם – הומוס.
אבל אם אתם לא אוהבים תולעים כשותפים לדירה בחרו בקומפוסטר מסתובב או רציף.
מקווים שפתחנו לפניכם את עולם הקומפוסט ושאתם חושבים על קומפוסטר ביתי משלכם. אחרי הכל זה מעולה לאיכות הסביבה וחשוב לעתיד ירוק יותר.
כי בשבילנו… הכי חשוב שטבעלו ;)
לייק לפטריה בפייסבוק