צפייה בסדרות – מדורת השבט החדשה

הפיצול בערוץ 2 ושינויים בתעשיית הטלוויזיה גרמו לירידה באחוזי הצפייה של מהדורות החדשות ובמקביל לעלייה בהצלחה של סדרות זרות ומקוריות. למה זה קרה ומה צופן העתיד? הנה כל התשובות

בערך באמצע המאה הקודמת השתלטו ערוצי הטלוויזיה המסחריים על סדר היום הציבורי ועל שעות הפנאי של מאות מיליוני צופים ברחבי העולם, ואין כיום כמעט בית שאין בו מכשיר טלוויזיה. לא חלף הרבה זמן והמנהג לשבת מול המסך הגיע גם לישראל, בעיקר לאור הדומיננטיות של הערוץ הראשון ולאחר מכן של ערוץ 2. למעשה, בעידן הנוכחי הייתה זו מהדורת החדשות של ערוץ 2 שתפסה את מלוא תשומת הלב ונדמה היה ששום דבר לא יזיז אותה מהמעמד שצברה.

כעת דברים משתנים בתעשיית התקשורת הישראלית וזאת על רקע הפיצול המדובר של ערוץ 2. אם בתחילת הדרך היו אלו 3 זכייניות שונות שהתחלקו בזמן המסך ולאחר מכן נותרו שתיים בלבד – קשת ורשת – הרי שכיום ערוץ 2 כשלעצמו כלל אינו קיים. כתחליף, כל זכיינית קיבלה ערוץ משלה באפיקים 12 ו-13 ולכן גם הצפייה במהדורות החדשות התפצלה.

קרדיט: Pixabay.com

המהדורה התפצלה ועמה גם הצופים

חברת "חדשות 2" ממשיכה לפעול והיא עדיין בבעלות קשת ורשת, אך שמה השתנה ל"החדשות" ומהדורתה המרכזית משודרת בו זמנית באפיקים 12 ו-13. בנוסף, נתוני הרייטינג הגולמיים לא ירדו באופן דרסטי אלא רק התפצלו בין הערוצים.

מנגד, המצב הנוכחי של תעשיית הטלוויזיה בארץ הביא לשינויים בהרגלי הצריכה באופן שאין לו תקדים. אפילו המעבר מערוץ 1 לטלוויזיה רב-ערוצית בתחילת שנות ה-90 לא היה כל כך דרמטי, בעיקר על רקע הנוכחות של האינטרנט והצפייה דרך מסכים ניידים. בתוך כך, אחת המגמות המסקרנות מראה כיצד כולם מדברים כיום על סדרות טלוויזיה במקום על תכניות בידור, טוק שואו, שעשועונים או אפילו ריאליטי.

למה כולם עברו לסדרות?

מלבד שינויים בתעשייה והשפעות רגולטוריות, יש עוד כמה סיבות להצלחה המפתיעה של סדרות טלוויזיה. ראשית, הסדרות הגדולות שמופקות בארצות הברית כבר זוכות לתקציבי ענק של סרטי קולנוע. זה בא לידי ביטוי בגיוס שחקנים מהשורה הראשונה, בצילומים מרהיבים שמתאימים לטכנולוגיית השידור ב-HD וכעת גם ב-K4 ובין היתר גם באורך הפרקים. נכון להיום, סדרה של 10-12 פרקים שאורכם 40-50 דקות היא הסטנדרט המקובל והמשמעות היא אפשרות לספר סיפור הרבה יותר רחב, עמוק ומעניין.

שנית, אי אפשר להתעלם מההצלחה של סדרות המקור הישראליות. ערוצי הטלוויזיה המקומיים הבינו שאחת הדרכים להושיב אנשים מול המסך היא להראות להם דמויות ועלילות שהם מכירים מהבית. זה אומר השקעה רחבה יותר בתכני מקור ומתן עדיפות ליוצרים מקומיים על פני סדרות זרות. תהליך כזה קורה גם במדינות אחרות ברחבי העולם, אך ישראל היא מדינה קטנה ובה לשינויים כאלה יש משמעות אדירה על החברה והרגלי הפנאי והתרבות.

לייק לפטריה בפייסבוק