לומדים לנהוג (עם ADHD): כל מה שאתם חייבים לדעת

נהיגה דורשת את מלוא תשומת הלב, אבל מה לעשות שבשבילכם זה כמעט פנטזיה? אתם אנשים עם רעש בראש וככה, הרבה יותר קשה לנהוג. אם גם לכם יש הפרעת קשב וריכוז, הכתבה הזאת בשבילכם.

מאת: מאיה בניטה

אתם רגילים להיות עם שניים, אם לא שלושה, מסכים; כמה שיחות וואטסאפ במקביל; מוזיקה ברקע; ולא מעט רעש בראש. כשאתם בסלון או בחדר הפרטי שלכם, זה בדרך-כלל בסדר, אבל מה קורה כשכל הדבר הזה מתרחש על הכביש?

דמיינו סיטואציה: אתם נכנסים לאוטו, לוחצים על הגז ונוסעים לאסוף את החבר'ה בדרך למסיבה. בזמן שאתם נוהגים, הוואטסאפ הרי לא שותק, אז אתם מסיטים את המבט לכיוון המסך – רק לרגע. על הדרך תבדקו כמה לייקים קיבלתם לפוסט האחרון בפייסבוק ובטח גם תעבירו תחנה ברדיו כי כמה כבר אפשר לשמוע את אדל, נכון? בטח גם תתקשרו לחבר להודיע שאתם בדרך, ואולי גם עשו לכם עוד כמה לייקים לתמונה באינסטגרם. ובמשך כל הזמן הזה, לא שמתם לב אבל לא הסתכלתם על הכביש. כמו אוטו בלי נהג. הסיטואציה הזו, שקורית ללא מעט נהגים, היא מסוכנת ועלולה להיות קטלנית. במידה ואתם סובלים מ-ADHD (הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות) הסיכויים שהסיטואציה הזאת תקרה לכם, גבוהים יותר.

הפרעת קשב וריכוז, המאופיינת בקושי בחלוקת הקשב, היפראקטיביות, אימפולסיביות והסחת הדעת, מהווה אתגר לא רק במהלך תקופת הלימודים אלא גם במהלך נהיגה. נהגים נדרשים למקד את הקשב, להתרכז בדרך ולשים לב לפרטים רבים. כאשר דעתם מוסחת, הם נמצאים בסיכון ומסכנים גם אחרים על הכביש. מחקרים מצאו שנהגים בעלי ADHD מעורבים יותר בתאונות דרכים מכל אוכלוסייה אחרת, ובעלי נטייה גדולה יותר לעשות עבירות תנועה כמו מהירות מופרזת. הם פשוט לא שמים לב, כי הם מתקשים להתרכז בדבר אחד ומד המהירות הוא פריט אחד מתוך עשרות שמעסיקים את הנהג באותו הרגע; עשרות, שרבים מהם אינם קשורים לכביש.

אז מה עושים? הנה כמה טיפים חשובים שאספנו עבור נהגים בעלי הפרעות קשב וריכוז:

כיבוי הטלפון הסלולארי
זו עצה שתתאים לכל הנהגים בתבל, ולא רק לבעלי הפרעות קשב וריכוז: שימו את הטלפון על מצב שקט עד כמה שאפשר והשתדלו, ממש השתדלו, לא להתייחס אליו. מעבר לכך שתמנעו מקבלת קנסות על שימוש בטלפון בזמן נהיגה (אלף שקל קנס!), זה יציל את החיים שלכם.

עזבו את הרדיו
בדגמים החדשים כניסה להילוך אחורי אוטומטית מנמיכה את הרמקולים באוטו, מה שמוכיח שווליום גבוה באוטו מפריע לריכוז בנהיגה. מחקרים מצאו שהתעסקות תכופה עם הרדיו, החלפת תחנות וכוונון הווליום תוך כדי נסיעה מגבירים את הסיכון לתאונת דרכים. ההמלצה שלנו: נסו כמה שפחות להתעסק ברדיו. שימו תחנה שאתם אוהבים או חברו את האייפוד ועזבו את הרדיו. אם יש איתכם מישהו נוסף ברכב, תוכלו לבקש ממנו להיות אחראי על המוזיקה.

טיפול תרופתי
על מנת להפחית את הסיכון שבנהיגה עם ADHD אפשר ליטול תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (כמו למשל אדרל, מתילפנידאט ואמפטמינים, שאתם אולי מכירים). תרופות אלו מסייעות להעלאת רמת הריכוז, אבל יש להתייעץ עם הרופא בטרם נטילתן, כמובן, וכדאי גם לבדוק מהו המינון המומלץ ספציפית לפני נהיגה.

אימון אישי
אז נכון, עברתם כבר תיאוריה וטסט, ואתם בטח זוכרים את טבלת התמרורים בעל פה, אבל מעבר לשיעורי הנהיגה, יש עוד קורס שתוכלו לעבור ויכול לעזור לכם מאוד. ברחבי הארץ פועלים מאמנים אישיים לבעלי הפרעות קשב וריכוז שיעניקו לכם כלים להתמודד עם הפרעות אלו במהלך הנהיגה וילמדו אתכם כיצד לזהות ולהגיב למצבי סיכון, איך לחזות תגובות של נהגים אחרים וכיצד להשתלב בתנועה ביתר קלות.

התקנת מערכת התרעה ברכב
אם אין לכם חשק לגשת לאימון אישי, תוכלו להיעזר בטכנולוגיה ולקבל התרעות על מצבי סיכון באמצעות מערכות למניעת תאונות דרכים. ניתן להתקין באוטו מערכת התרעה אקטיבית שקולטת את נתוני הדרך, מנתחת את המידע, מזהה מצבים מסוכנים במהלך הנהיגה ומתריעה עליהן לנהג על מנת שיבלום בזמן וימנע את התאונה. זה משהו שכדאי להתקין באוטו בו תנהגו.

וכדי להיות מוכנים לכל, עדיף גם שיהיה לכם ביטוח מקיף לרכב המכסה מגוון רחב של מקרי נזק לרכב שלכם ופגיעה ברכבם של אחרים ויאפשר לכם לקבל פיצוי כספי או תיקון לנזק. עלותו משתנה בהתאם לסוג הרכב, שוויו, שנת הייצור והמאפיינים האישיים של הנהג. לעיתים, במקרה של חבר'ה ממש צעירים, רכישה של ביטוח מקיף נתונה בידיהם של ההורים, אבל חשוב לדעת מראש אם יש לכם ביטוח כזה או לא. בכלל, שאלו אותם כיצד לנהוג במקרה של תאונה, על כל צרה שלא תבוא.

נהגים בעלי הפרעת קשב וריכוז נמצאים בקבוצת סיכון לתאונות דרכים ועבירות תנועה, אבל אפשר לצמצם את הסיכונים. זה בידיים שלכם. נהיגה נעימה!

לייק לפטריה בפייסבוק