המדריך המשפטי לפתיחת תיק גירושין
כידוע פתיחת תיק גירושין מהווה צעד של פתיחה בהליך משפטי אשר בסופו פרידתם של בני הזוג תקבל תוקף פורמאלי וחוקי. אך כיצד יש להתכונן לכך ומה צפוי בדרך? להלן המדריך המשפטי לפתיחת תיק גירושין.
צעדים ראשונים לקראת פתיחת תיק גירושין – ליווי עורך דין
ראשית, ומאחר שמדובר בהליך משפטי מורכב, העשוי גם להיות קשה בעיקר מבחינה רגשית. רצוי להימנע מלפעול לבד. לכן אל תהססו לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מומחה בפתיחת תיק גירושין.
בתוך כך, מומלץ גם להימנע מלשתף על כך את הסביבה הקרובה לכם, ובפרט לשמור על חשאיות אודות כוונתכם בפתיחת תיק גירושין. כל מידע שתמסרו עשוי להגיע במכוון או שלא, לידיעת הצעד השני ולסכל את אפקט ההפתעה מצדכם, אשר עשוי בהמשך להעניק לכם יתרון יחסי בניהול ההליך.
פנייה מוקדמת לעורך דין כאמור, תסייע לכם גם לדעת את זכויותיכם וזכאותכם בכל הנוגע לחלוקת הממון והרכוש המשותף. מדובר בצעד משמעותי ביותר טרם פתיחת תיק גירושין, מכיוון שיהיה ניתן לדעת באופן וודאי מה חלקכם ברכוש המשותף כגון:
- חסכנות שנצברו
- זכויות פנסיוניות של בן/ת הזוג
- כספים בחשבונות בנק נפרדים
- נכסים שהתקבלו בירושה
בנוסף לכך, לעיתים מתגלים נכסים שלא היו בידיעת בן/ת הזוג לאורך כל חיי הנישואין. בדיקה יסודית כאמור, תסייע בגיבוש אסטרטגיה נכונה אשר עשויה בהמשך למנוע מחיר יקר.
הכנה להליך ואיסוף ראיות
הליך גירושין עשוי לגרום לטלטלה רגשית בקרב כל בני המשפחה ולכן חשוב להיערך היטב לכך. הימנעו מלהשתמש בילדים ככלי ניגוח בצד השני. הדבר עלול להותיר בהם בהמשך טראומה כואבת. נסו במקום זאת להסביר עד כמה שניתן את המצב לילדכם ואף הסתייעו בגורם מקצועי לכך.
במקרים של בגידה או התעללות מצד בן/ת הזוג, איסוף ראיות על כך הכרחי ביותר לצורך הכרעה בסוגיות עקרונית הנלוות להליך הגירושין.
כמן כן, כדאי להצטייד ולאסוף את כל המידע האפשרי אודות הרכוש ומשותף, לרבות מצב ההכנסות של הצד השני.
בנוסף, רצוי לעקוב אחר הפעולות בחשבון הבנק המשותף ולוודא שאין פעולות חריגות. חיובים חריגים או בהיקף חשוד, עשויים להתברר מאוחר יותר כחלק ממלכודת שטומן בן/ת הזוג. במקרה כזה, רצוי לפנות לבנק בהוראה כי כל חיוב בחשבון המשותף יהיה בהסכמת שני הצדדים.
פתיחת תיק גירושין על מי לעזוב את הבית?
תשובה לשאלה זו משתנה בין מקרה למקרה בהתאם לנסיבותיו, ותלויה בעיקר ב-2 שאלות מרכזיות:
- האם בני הזוג קיימו משק בית משותף?
- בהנחה וכן, האם הייתה כוונת שיתוף בנכס והאם לשני הצדדים זכויות בדירה?
במקרים בהם בני הזוג לא ערכו הסכם ממון, או במקרה בו זכויות הקניין של הבית רשומות רק על אחד מהם, ניתן לעלות טענות בדבר כוונת השיתוף על מנת לקבל מעמד קנייני משותף בנכס.
על הצד הטוען לכך יוטל הנטל להוכיח כי השתתף בהוצאות המשותפות, או אם השקיע מכספו ברכישתו או בהשבחתו של הבית.
במקרה שבו בני זוג שכרו יחד דירה, או כאשר זכויות הקניין של הבית רשומות על שני בני הזוג בחלקים שווים, אזי יהיה קשה יותר לקבוע על מי לעזוב את הבית. אולם יצוין, כי בכל מקרה אין בעזיבת הבית כדי לפטור מתשלום כלשהו כמו שכר דירה או משכנתה.
כמו כן, במקרים של גירושין על רקע אלימות או התעללות נפשית ניתן להרחיק את מי מבני הזוג באמצעות צו מבית המשפט לצורך "הפרדת כוחות", כאשר שאלת הזכויות על הנכס תידון בהמשך.
לפיכך, אין תשובה חד משמעית לשאלה זו והדבר תלוי מקרה ובנסיבותיו.
לסיכום, פתיחת תיק גירושין צריכה להיות במשורה ולכן כדאי להיוועץ תחילה עם עורך דין מנוסה בתהליכי גירושין. התכוננות לתהליך שכזה עשויה להיות אומנם קשה מבחינה רגשית, אך הכרחית ביותר על מנת לאפשר לכם בסופו של דבר לפתוח בפרק חיים חדש.
לייק לפטריה בפייסבוק