לא תופתעו: כך הדור הצעיר גדל היום
הבדלים בין הדור הצעיר והוותיק עלולים להבהיל הורים לילדים אבל הם לא באמת מבוססים על עובדות. הנוסטלגיה מבלבלת אתכם? הנה המאמר שיעשה לכם סדר
נוסטלגיה היא רגש מתעתע ויש מחקרים שמזהים אותה עם הישרדות. לפי אחת ההשערות, היכולת שלנו להעלים חוויות שליליות ולזכור רק דברים טובים היא חלק ממה שעוזר לנו לשמור על יציבות נפשית. כתוצאה מכך, רבים מאתנו בטוחים שפעם היה טוב יותר ושעכשיו הכל הופך להיות גרוע. עם זאת, אי אפשר בכל זאת להתעלם מהבדלים אובייקטיבים בין צעירים ומבוגרים וכמובן בין הדורות.
כבר במהלך לימודים של תואר ראשון בחינוך למשל רואים את הפערים בין הדור הצעיר והוותיק. חלק גדול מהלימודים הללו מוקדש להיכרות עם הצרכים של ילדים במאה ה-21 ולמפגשים שנערכים איתם בסביבת המחיה הטבעית שלהם. בין היתר, ניתן לראות שהדור הצעיר מתחנך וגדל אחרת לגמרי.
איך גדלים הילדים של היום?
הילדים של היום גדלים בסביבה טכנולוגית מתקדמת ומחוברת. הם יכולים בלחיצת כפתור אחת לראות כל סוג של תוכן, לקבל תשובה לכל שאלה ולמצוא מידע על מגוון עצום של תחומים. עוד לפני שהם מקבלים ליד סמארטפון ומכשירים ניידים, הילדים רואים תמונות במחשב ויודעים היטב כיצד להעביר בין סרטונים ביוטיוב.
מעבר לכך, הממשק שמאפשר לילדים להשתמש במכשירים הטכנולוגיים השונים הוא מטבעו אינטואיטיבי לחלוטין. כך נוצר מצב שבו הילדים לא צריכים שום סוג של הכשרה על מנת להשתמש באינטרנט ולגלוש באתרים או באפליקציות. במילים אחרות, רק צריך לתת לילדים את המכשיר והם כבר יידעו מה לעשות איתו.
הטעות הנפוצה של ההורים היא להיבהל מהיכולות של הילדים ולנסות להרחיק מהם את האביזרים הטכנולוגיים. אמנם צריך להגדיר גבולות גזרה מסוימים ואין שום דבר שבריא לצרוך אותו ללא הגבלה, אבל בפועל לא אמורה להיות בעיה מהותית מעצם היכולת של הילדים לשלוט ולהתחבר לטכנולוגיה.
האם אתם באמת שיחקתם כל הזמן בחוץ?
הורים שבוחנים הילדים שלהם בעיניים אובייקטיביות עשויים לקבל תשובות מפתיעות לשאלת הפערים בין הדורות. ראשית, סביר להניח שגם הם לא שיחקו כל היום בגינה השכונתית אלא העדיפו להישאר לפעמים בבית, בסלון או בחדר.
שנית, הביקורתיות של כל דור על זה שהיה לפניו היא טבעית לחלוטין וקיימת ככל הנראה משחר ההיסטוריה. במערכת היחסים בין הורים לילדים ניתן לראות את זה במקרים כמו המצאת הדפוס והספר, דרך חדירת המוזיקה הפופולארית לחיינו ועד הטלוויזיה והאינטרנט.
למעשה, אפילו להקת הביטלס לא זכתה להופיע בישראל בגלל ההשפעה השלילית שלה לכאורה על הנוער – אז אולי שום דבר לא באמת השתנה. הורים ימשיכו לחשוב ש"הילדים של היום זה לא מה שהיה פעם", בעוד הילדים ימשיכו להתפתח, לגדול ולהיות חכמים יותר בכל דור מחדש.
לייק לפטריה בפייסבוק