מה זה דירוג אשראי ואיך זה יכול להשפיע על אישור לקיחת הלוואה?
בשנת 2019 נכנס חוק חדש למאגר נתוני האשראי של ישראל. חוק זה מסדיר את פעולות המאגר שהיו נהוגות עד היום. בהתאם לחוק זה מאגר נתוני האשראי מרכז בתוכו את כל הנתונים החיוביים והשליליים של פעילותו הפיננסית של הלקוח. נתונים אלה אמורים לתת מידע לגבי קבלת החלטות בדבר מתן אשראי ללקוח. על הלקוח לתת את הסכמתו לחברת האשראי על מנת שניתן יהיה להחליט אם ללקוח מגיע אשראי בהתאם לסיכונים שיש במתן הלוואה וכן בהתאם להתנהלותו הכספית במהלך השנים.
מהו דירוג אשראי ואיך זה משפיע על לקיחת הלוואה?
דירוג האשראי הוא מאין ציון אישי שניתן ללקוח ואשר משקף את יכולת ההחזר שלו. בהתאם לציון זה הבנקים וחברות האשראי מקבלים תובנות שונות בהתאם לפעולות השונות שאתם מבצעים מהלך השנים והאם אתם עומדים בתנאי הלוואות, בתשלום כרטיסי האשראי ועוד בהתאם לזמן פירעונם או לא. כל המידע הזה משתקלל לציון אשראי אישי ובהתאם לכך חברות האשראי קובעים לכם את הריבית. ככל שהציון שלכם הוא גבוה כך הריבית שניתנת דרך הבנק תהיה נמוכה יותר. דירוג האשראי משפיע מאוד על לקיחת הלוואה במיוחד שמדובר על הלוואות לכל מטרה שאנו זקוקים להם מאוד. בהתאם לדירוג האשראי וההיסטוריה הפיננסית כולל נכסים והתחייבויות כולל התנהלות פיננסית מול רשויות שונות ניתן לאשר לקיחת הלוואות לכל מטרה או לא. לכן חשוב מאוד שתעמדו בכל ההתחייבויות שלכם כלפי הרשויות השונות וכן תתנהלו ללא עיקולי בנק או מינוסים, אחרת לא תוכלו לקבל הלוואה לכל מטרה.
מי קובע את דירוג האשראי בארץ?
את ציון דירוג האשראי בארץ קובעות חברות האשראי בהתאם לאלגוריתם מתמטי. לאחר קביעת דירוג האשראי מכינים תיק ללקוח אשר משמש את הבנקים, חברות האשראי וכן גופים ציבוריים כמו: בנק ישראל, הוצאה לפועל, בתי משפט ועוד לגבי החלטות שונות שקשורות בלקוח. דירוג האשראי של כל לקוח נקבע בלשכות האשראי ומשקלל בתוכו מידע חיובי ושלילי על הלקוח. במידה והציון שלכם נמוך הוא ישפיע על ההחלטות השונות שיקבלו גופים אלה. לכן חשוב שהציון שלכם יהיה כמה שיותר גבוהה וחיובי.
אילו נתונים מופעים בדירוג האשראי?
בתיק דירוג האשראי של הלקוח מופעים נתונים שונים שכוללים: הכנסות של הלקוח, נכסים שיש ללקוח, פיקדונות וחסכונות, הלוואות שהלקוח לקח בעבר ועמד או לא עמד בהם, הלוואות שוטפות, עסקאות אשראי, משכנתאות, מסגרת האשראי בחשבון ובכרטיסי האשראי ועוד. נתונים אלה הם אלו שמחליטים בסופו של דבר האם הלקוח עומד בהתחייבויותיו השונות ומגיע לו הלוואות לכל מטרה בעת הצורך או לא. לכן חשוב ביותר להימנע ממצבים שבהם הלקוח לא עומד בתנאי החזר הלוואות שונות, המשכנתא, בתשלום כרטיסי האשראי וכן בתשלומים שונים לרשויות השונות ולא לפזר צ'קים ללא כיסוי או לפגר בתשלומים.
כמה זמן המידע נשמר במאגר?
המידע נשמר במאגר עד ל-10 שנים מיום יצירתו. אך עם זאת, המידע אשר מועבר ללשכות האשראי ולנותני האשראי מתייחס רק ל-3 שנים האחרונות, לכן יש לקחת זאת בחשבון.
"אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל."
לייק לפטריה בפייסבוק