זו הסיבה בגללה ממש לא כדאי לכם להשתמש במקלות אוזניים
אי שם בתקופת הצבא שלי, לפני קצת יותר מעשור, הרגשתי לפתע שאני מתחיל לשמוע פחות ופחות טוב ושהאוזניים שלי הולכות ונסתמות. כמובן, כמו רבים מכם, גם אני דאגתי לנקות את האוזניים שלי אחת לכמה ימים באמצעות מקלוני צמר גפן, וכשהרגשתי שהבעיה מחריפה, החלטתי לגשת לרופא. אחרי בדיקה קצרה, זכיתי לטיפול עשרת אלפים מהרופא שניקה את האוזניים ושאב מהן כמות שעווה שהייתה יכולה להספיק לחנוכייה שלמה. באותה נשימה, הוא שאל אם אני מנקה אותן מדי פעם. התלהבתי ועניתי שכן ובתגובה חטפתי על הראש: "אל תנקה אותן, ואם בכל זאת אתה מחליט לעשות את זה, הכל חוץ ממקלות אוזניים".
גם אם אתם לא אנשים מטופחים במיוחד, סביר להניח שגם אתם נוהגים להשתמש במקלות אוזניים אחרי המקלחת כדי להיפטר מהלכלוך. ובכן, לא מדובר בסוד גדול, אבל מסתבר שהפעולה הזו לא ממש מועילה לכם, ובמקרים מסוימים, עשויה אף לפגוע ולהזיק לאוזניים שלכם.
העסק נורא פשוט: האוזניים לא נועדו שינקו אותן. לאוזניים יש מערכת היגיינה משל עצמן והן יודעות לשמור על עצמן נקיות. כאשר אתם דוחפים חפצים זרים לתוכה ו"מנקים אותה", אתם לגמרי מפריעים לפעולה התקינה שלה ועלולים לגרום לעצמכם נזק. למה? ובכן, כשאתם מנקים את האוזניים אתם מסירים מהן חומר שנקרא צרומן, או כמו שאתם מכירים אותו, שעוות אוזניים. אלא שלחומר הזה יש חשיבות רבה בתפקוד האוזניים שלכם. מדובר בחומר אנטיבקטריאלי שנוצר בסמוך לעור התוף שלכם, מגונן עליו ונדחף החוצה לאט לאט עד שמתייבש ונופל מהאוזן שלכם, כחלק מתהליך הניקיון הטבעי שלה.
מה קורה כשמשתמשים במקלוני אוזניים?
כאשר אתם משתמשים במקלות אוזניים אתם אמנם נפטרים מהשעווה, אבל על הדרך דוחפים חלק ממנה עמוק לתוך האוזן, למקומות אליהם היא לא אמורה להגיע. כתוצאה מכך, השעווה עלולה להיתקע בתוך האוזן ולחסום את עור התוף. בנוסף, אתם דוחפים פנימה פטריות ובקטריות מהחלק החיצוני של האוזן, מה שעלול לגרום לזיהומים וסיבוכים. על פי ד"ר דאגלס באקוס, ראש מחלקת השמיעה במרכז לחקר המוח בסיאטל, כאשר אתם משפשפים את העור באוזן שלכם לעיתים תכופות, הוא משחרר חומר בשם היסטמין (ממש כמו במקרה של עקיצות יתושים), חומר שגורם לגירויי בעור ולגירוד מעצבן באוזן.
מה כן אפשר לעשות כדי לנקות את האוזן?
אם אתם מרגישים שהאוזניים שלכם מלאות שעווה זה בהחלט זמן נהדר לגשת לרופא. הוא כבר יבצע את פעולת הניקוי עבורכם, והעניין הזה לא כואב והרבה יותר בטוח. בנוסף, ניתן לנקות את האוזן עם מטלית לחה עם מעט סבון ולהתמקד רק בחלקים החיצוניים שלה (האפרכסת). בכל מקרה, לא מומלץ לנקות את פנים האוזן בכוחות עצמכם.
מתי כדאי ללכת לרופא?
* כשאתם מרגישים הצטברות של שעווה באוזן
* כשאתם שומעים צלצולים או זמזומים באוזן
* האוזניים שלכם מגרדות לעיתים קרובות
* אם אתם סובלים מכאבי אוזניים תכופים
* אתם חווים ירידה באיכות השמיעה שלכם
* כאשר ריח רע נודף מהאוזניים שלכם
* אם יש לכם הפרשות שהן לא שעווה מהאוזניים
לייק לפטריה בפייסבוק