10 מחלות נפוצות שבעלי חתולים צריכים להכיר

אם אתם בעלים גאים לחתול או מספר חתולים, אתם בוודאי כבר יודעים שחתולים כמו בני אדם חשופים למחלות רבות ולבעיות רפואיות.

בפוסט המקצועי הנ”ל נפרט על כמה מהמחלות ו-התופעות הרפואיות השכיחות כיום המשפיעות לעתים קרובות על בריאותם של חתולים.

קרדיט: Vets4life.co.il

מחלות הסרטן

מחלות סרטניות הן מחלות שבהן תאים גדלים ללא שליטה, פולשים לרקמות שמסביב ועלולים להתפשט לאזורים אחרים בגוף. כמו אצל אנשים, חתולים יכולים לחלות בסוגים שונים של סרטן כמו סרטן הריאות או המעיים. המחלה יכולה להיות מקומית (מוגבלת לאזור אחד, כמו גידול) או כללית (התפשטות בכל הגוף). הסרטן הכי נפוץ אצל חתולים  בישראל הוא  סרטן מסוג לימפומה.

סוכרת

סוכרת בחתולים היא מחלה מורכבת הנגרמת על ידי מחסור בהורמון אינסולין או תגובה לא מספקת לאינסולין. לאחר שהחתול אוכל, מערכת העיכול שלו מפרקת את המזון למרכיבים שונים, והאינסולין הוא זה שמכניס את הגלוקוז לתוך התאים. כאשר חתולה אינה מייצרת אינסולין או אינה יכולה לנצל אותו כרגיל, רמות הסוכר בדם עולות והתאים נכנסים למצב "הרעבה" וחוסר אנרגיה. התוצאה היא סכרת אשר, אם לא מטופלת, עלולה לגרום לבעיות בריאות רבות ומורכבות עבור כל חתול.

וירוס כשל חיסוני בחתולים  (FIV)

חתולים שנדבקו בנגיף הכשל החיסוני (FIV) או בשמו המוכר יותר "איידס חתולים" עשויים שלא להראות תסמינים עד שנים לאחר התרחשות הזיהום הראשוני.

למרות שהנגיף פועל באיטיות, מערכת החיסון של החתול נחלשת מאוד ברגע שהמחלה מתפשטת. זה הופך את החתול לרגיש לזיהומים משניים שונים.

למרות המחלה חתולים רבים מצליחים לחיות חיים ארוכים וטובים במיוחד חתולי בית אשר חשופים פחות לזיהומים.

וירוס לוקמיה חתולית (FelV)

וירוס הלוקמיה החתולית התגלה לראשונה בשנות ה-60, ואחד הגורמים המאובחנים השכיחים ביותר למחלות ומוות בקרב חתולי בית.

הוירוס הינו רטרו-וירוס RNA הניתן להעברה בקלות, שיכול לעכב קשות את פעולת מערכת החיסון של חתול.  כמו מחלות רבות, זיהוי הוירוס אינו קל היות שהנגיף לא תמיד מתבטא בתסמינים מידיים, ולכן ההמלצה היא כי כל חתול חדש שנכנס לבית חדש צריך להיבדק ל-FeLV.

תולעת לב Worm Heart

המחלה מופצת על ידי יתושים נגועים. למרות שמה, תולעת לב גורמת בעיקר למחלות ריאות בחתולים.

תולעי לב מוכרות יותר ויותר כגורם הבסיסי לבעיות בריאות אצל חתולי בית.

כלבת בחתולים

כלבת היא מחלה ויראלית הפוגעת במוח ובחוט השדרה של כל היונקים, כולל חתולים, כלבים ובני אדם.  יש סיבה טובה שעצם המילה "כלבת" מעוררת פחד אצל אנשים – ברגע שמופיעים תסמינים מתקדמים, הכלבת קרובה ל-100% קטלנית. אך ניתן לטפל בבעיה מבעוד מועד על ידי חיסון רפואי במרפאה.

איך מועברת מחלת הכלבת?

כלבת מועברת לרוב באמצעות נשיכה של בעל חיים נגוע.

בתדירות נמוכה יותר, זה יכול לעבור כאשר רוק של בעל חיים נגוע חודר לגוף של חיה אחרת דרך ריריות או פצע פתוח ורענן.

התפרצויות של כלבת יכולות להתרחש באוכלוסיות של חיות בר (לרוב דביבונים, עטלפים, בואש ושועלים במדינה זו) או באזורים שבהם יש מספר לא מבוטל של כלבים וחתולים לא מחוסנים, מסתובבים חופשי.

תולעים

חתולים יכולים לרכוש מגוון של טפילי מעיים, כולל כמה המכונה בדרך כלל "תולעים". נגיעות של תולעי מעיים עלולות לגרום למגוון תסמינים. לפעמים חתולים מפגינים מעט סימנים חיצוניים של זיהום, וההדבקה יכולה להישאר ללא זיהוי למרות היותה בעיה בריאותית חמורה. חלק מן התולעים שתוקפים חתולים מהוות גם סכנות לבריאות האדם.

מחלות שיניים וחניכיים

זו כנראה המחלה השכיחה ביותר בחתולים. למעשה, יותר מ-50% מהחתולים בני יותר מ-4 שנים סובלים ממחלות שיניים. לעומת כלבים , הרבה פעמים הרקע למחלת חניכיים של חתולים הוא אוטואימוני.

חומרת מחלת השיניים בחתולים יכולה להשתנות באופן משמעותי. אם לא נטפל במחלה זו כראוי, היא עלולה לגרום לכמות רצינית של כאב, אי נוחות ובעיות בריאותיות

זיהומים בדרכי הנשימה העליונות

וירוסים הם הגורמים השכיחים ביותר לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות (URI) בחתולים. וירוס קליצי ו- וירוס הרפס בחתולים מהווים 80% עד 90% מכלל הבעיות המדבקות בדרכי הנשימה העליונות בחתולים, והם נפוצים גם בחתולי בית וגם בחתולי קהילה.  

ברגע שהחתולים נדבקו הם יכולים להפוך לנשאים לכל החיים, ולמרות שהם עשויים שלא להראות סימנים קליניים, הם עדיין יכולים להעביר את הנגיפים לאחרים.

חתולים מפתחים לעתים קרובות זיהומים חיידקיים משניים לזיהומים ויראליים נפוצים אלה.

פטריית ה- אספרגילוזיס

מחלה זו היא זיהום הנגרם על ידי פטריית האספרגילוס. פטרייה זו גדלה על עלים מתים, תבואה מאוחסנת, ערימות קומפוסט או צמחייה מתפוררת אחרת. מיני האספרגילוס כולל יותר מ-180 סוגי עובש המופיעים באופן נרחב בסביבת הגידול הנגישה לחתול בחיי היומיום.

לייק לפטריה בפייסבוק