שאל את המומחה – עו"ד ערן וגנר מסביר על תהליך הוצאת אזרחות ודרכון אוסטריים לישראלים

בשנים האחרונות, יותר ויותר ישראלים מעוניינים להוציא אזרחות זרה מעבר לזאת הישראלית, במטרה לשפר את איכות החיים שלהם. אחת המדינות שבה רואים גידול במספר הבקשות היא אוסטריה וזאת בשל הרחבת מעגל הזכאים לדרכון אוסטרי והשינויים בחוק האזרחות המקומי.

עו"ד ונוטריון ערן וגנר סיכם עבורכם את כל מה שקשור בכך. קראו והבינו האם גם אתם זכאים ומהי הדרך הטובה ביותר לבצע את התהליך.

Credit: Freepik

הטבות ויתרונות שמקנה אזרחות אוסטרית

לפני שנפרט לגבי התיקון לחוק ומשמעויותיו, חשוב להכיר את כל ההטבות והיתרונות שאזרחות אוסטרית מקנה. כאזרחים אוסטרים אתם למעשה מקבלים את כל הזכויות שיש לאזרח מקומי באיחוד האירופאי. למשל:

  • תנאים סוציאליים – אוסטריה מספקת לאזרחיה חינוך ברמה גבוהה (ההשכלה הגבוהה היא בחינם), מערכת בריאות מתקדמת וגם קצבאות שונות במקרה הצורך, בסכומים גבוהים מאוד.
  • מגורים – תוכלו לגור במדינה (וגם בשאר מדינות האיחוד) ללא הגבלת זמן ובלי שתצטרכו להוציא אישור מיוחד. גם האפשרות לקנות דירה באמצעות הלוואות ומשכנתאות נוחות תיפתח בפניכם.
  • עבודה – גם בכל הקשור בכך לא תהיו מוגבלים בשום צורה שהיא. תוכלו לעבוד בכל מדינה שמשתייכת לאיחוד האירופאי ואפילו לפתוח עסק ולקבל סיוע כספי, מה שלא מתאפשר כל כך בקלות למי שמחזיק רק באזרחות ישראלית.

עוד יתרונות של אזרחות אוסטרית הן היעדר מיסוי כפול וגם פטור מוויזה לארה"ב, אוסטרליה ומדינות נוספות ואפשרות כניסה למדינות שחסומות בפני אזרחים ישראלים כגון מאלי ומלזיה.

זכאות לאזרחות אוסטרית – מה השתנה בעצם?

חוק האזרחות האוסטרית השתנה בספטמבר 2020 וזאת במטרה לכפר על חטאי העבר שפגעו רבות ביהודים נרדפי הנאצים. יתרה מזאת, בשנת 2019 גם הורחבה ההגדרה של קורבנות הרדיפה הנאצית באוסטריה, מה שמקל רבות על זכאות לקבלת אזרחות אוסטרית. התיקונים והשינויים בחוק מתבטאים בכמה היבטים:

גם תושבים נחשבים

אם בעבר רק מי שהיה לו קשר דם לאזרח אוסטרי יכול היה לקבל אזרחות, כיום זה מתאפשר גם לצאצא לתושב קבע באוסטריה, כל עוד עזב אותה בין השנים 1933 ל-1955 והיה בעל אזרחות של אחת ממדינות הקיסרות האוסטרו הונגרית או היה חסר אזרחות.

מחנות עבודה ומחנות עקורים

ההרחבה תקפה גם לגבי צאצאים ליהודים ששהו במחנות עבודה באוסטריה בזמן מלחמת העולם השנייה וגם לגבי כאלו שהם צאצאים ליהודים ששהו במחנות עקורים אחרי המלחמה ובלבד שנרשמו בתור תושבים באוסטריה.

מי שנולד לאם אוסטרית לפני 1983

על פי החוק הישן, על מנת לקבל אזרחות אוסטרית על פי האם, הצאצא היה חייב להיוולד לאחר 1983 למי שבעצמה מחזיקה באזרחות אוסטרית. ההגבלה הזאת בוטלה וכעת גם מי שנולד לפני 1983 לאזרחית אוסטריה, יכול לקבל אזרחות.

שירות צבאי אינו פוסל

ניתן להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית גם אם משרתים בשירות חובה. כל עוד משרתים בקבע זה לא אפשרי, אך אם מי שסיים את שירות ההתנדבות שלו כן יכול להתאזרח.

מותר להיות עובד מדינה

כיום גם עובדי מדינה יכולים להגיש בקשת להתאזרח באוסטריה.

לא מוותרים על האזרחויות הנוספות

מי שיש לו אזרחות נוספת בעת הגשת הבקשה (אפילו אם יותר מאחת), לא צריך לוותר עליה. מה שכן, במידה ומגישים לאחר קבלת האזרחות האוסטרית בקשת אזרחות למדינה נוספת, האזרחות האוסטרית נשללת אוטומטית.

דרכון אוסטרי לילדים

לעומת מדינות אחרות, שם רק לאחר שההורים מקבלים אזרחות ודרכון ניתן להוציא גם לילדים, במקרה של אוסטריה ניתן להוציא לכל הדורות ביחד (אין הגבלת דורות), כל עוד באמת הוכח קשר הדם הראשוני. למעשה הדבר מתאפשר גם לילדים מאומצים, כל עוד אחד מההורים שלהם הוא אזרח אוסטרי.

עוד הקלות משמעותיות מאוד הן היעדר הצורך להוכיח שליטה בשפה האוסטרית וגם לא לחיות באוסטריה כמה שנים לפני שמקבלים את האזרחות. למעשה לא צריך להגיע אליה בכלל תוך כדי התהליך, כל עוד מבצעים אותו כמו שצריך. יש סייג אחד והוא לגבי אזרחות אוסטרית לבן/בת הזוג – אז בגלל שאין קשר דם כן יש חובה שהאדם ישהה כמה שנים באוסטריה יחד עם האדם שכן קיבל אזרחות.

הוצאת אזרחות ודרכון אוסטריים – כך תעשו את זה נכון

אומנם תנאי הזכאות התרחבו, אך עדיין תהליך הוצאת אזרחות ודרכון אוסטריים הוא מאוד מורכב, דורש המון בירוקרטיה וכמובן השגה של מסמכים רבים שמוכחים את קשר הדם והעמידה בכל הקריטריונים הנדרשים של החוק. לכן, הדרך הטובה ביותר היא לבצע את התהליך באמצעות משרד עורכי דין שמתמחה בנושא. משרד כזה מחזיק בקשרים מול כל הארכיונים הנדרשים באוסטריה ושאר הרשויות, מה שעוזר מאוד בהשגת המסמכים.

המומחה גם ידאג לתרגום ואישור נוטריוני של המסמכים הרלוונטיים ולחותמות אפוסטיל ויגיש את הבקשה בהתאם לתקנות האוסטריות, בדרך כלל ישירות באוסטריה למשרד המטפל בבקשות, מה שיזרז מאוד את כל התהליך הבירוקרטי. לגבי כמה זמן לוקח תהליך קבלת האזרחות האוסטרית, בדרך כלל לא יותר משנה וחצי. לאחר קבלת האזרחות האוסטרית ניתן לקבוע תור לשגרירות האוסטרית בישראל ולהזמין את הדרכון אוסטרי. עלות התהליך תלויה במורכבות המחקר שצריך לבצע, מורכבות התיק ומספר המבקשים במשפחה.

משרד עורכי הדין ערן וגנר מתמחה בהליכי הוצאת אזרחות אוסטרית גם במקרים המורכבים ביותר ומאחוריו מעל 20 שנות נסיון בתחום. הקשרים של המשרד עם כל הגורמים הרלוונטיים מעלים מאוד את הסיכויים לאישור הבקשה ואף מקצרים את התהליך בצורה משמעותית.

מוזמנים ליצור קשר עם המשרד בטלפון: 03-6911066 או באתר ולקבל את כל הפרטים.

לייק לפטריה בפייסבוק