הפרעות קשב וריכוז בשגרת הזום – מה חשוב שתדעו?

בשיתוף פרמה גורי

בעידן הקורונה הפך הזום לאמצעי הלימוד והעבודה המועדף על רבים. הזום מאפשר לייצר ועידות וירטואליות, להעביר תכנים למספר רב של משתתפים וכן לשוחח באמצעות וידאו גם כשכל אחד מהמשתתפים יושב במקום אחר בעולם.
מצד אחד, נוח, זמין וידידותי. מצד שני, בעלי הפרעות קשב וריכוז עשויים להתקשות מאוד בתפעול הזום ובניהול שגרת עבודה ולימודים באמצעות זום. השימוש הווירטואלי דורש ישיבה ממושכת מול המסך תוך ריכוז והקפדה על הפרטים הקטנים ביותר, בין אם בכתיבה בצ'אט, מיקוד במצגת או בסרטונים, התייחסות לדמות שמנחה את המפגש וכל זה יום אחרי יום, מספר שעות ביום.

הלימוד או העבודה עם זום עשויים להיות מונוטוניים ומי שסובל מבעיה של ADHD עשוי לחוות תסכול רב ואף לפספס תוכן חיוני בגלל ההפרעה. כיצד בכל זאת ניתן להתמודד עם הזום ולמקסם את הפעילות על אף בעיות קשב וריכוז?

Credit: 123RF

שגרה שעושה הבדל

חשוב מאוד לגבש מסגרת שימוש בזום בין אם בהגדרת שיעורים או פגישות עבודה, מתי כל סשן מתחיל ומתי הוא מסתיים. כדאי כמובן לייצר מרווחים ככל שניתן בין סשן לסשן על מנת להתאוורר ולהתרענן וכן להקפיד על תנועתיות כמו פעילות גופנית או התאווררות בין השיעורים או המפגשים, כדי לתעל את האנרגיה למקומות הנכונים ולאפשר ריכוז גבוה יותר בעת כל מפגש וירטואלי.

אופטימיזציה לתהליך הלימוד

כדאי לבדוק אם יש אפשרות לצפייה בשיעורים מוקלטים על חשבון למידה בזמן אמת כדי שתוכלו לצרוך את המידע בשעות שנוחות לכם, בקצב שלכם.
חשוב מאוד לנטרל הסחות דעת ככל שניתן כמו ישיבה בחדר שקט ושימוש באוזניות, כיסא אורטופדי נוח ומתכוונן והתאמת המסך לכיסא לצורך מנח ישיבה נוח ככל שניתן לאורך זמן.

מגוון אסטרטגיות וסגנונות למידה

כדאי לבקש מהמורה או מי שמנהל את המפגש לקחת בחשבון שיש משתתפים עם הפרעות קשב וריכוז ולאמץ כל מיני סגנונות למידה חווייתיים באמצעות הזום כמו למשל, אינטראקציה, פעילויות חשיבה, שימוש במצגות דינאמיות ובסרטונים, אלמנטים שמאפשרים בחירה בין משימות כדי לייצר קצב דינאמי גם למי שמתקשה לקרוא מרחוק או להאזין למרצה מקריא מצגת במשך שעה וחצי.
כדאי לסגל שיטות לימוד ועבודה נכונות יותר כמו רישום המידע החשוב תוך כדי שיעורי ומפגשי זום וכן אם הסשן מוקלט לצפות בו שוב במידה ופספסתם דברים חשובים.

אורח חיים מאוזן יותר

כדאי מאוד לסגל שגרת חיים בריאה ומאוזנת יותר שיכולה לתמוך בתפקוד מיטבי לסובלים מהפרעות קשב וריכוז בשגרת הזום. למשל, לדאוג לפעילות גופנית יומיומית שמסייעת בהורדת הלחץ ובהעלאת הריכוז. להפחית מוצרי מזון מעובדים או משומרים, להימנע מצריכת סוכרים ולהעדיף מוצרים המטעינים בויטמינים ובמינרלים. כדאי ללמוד לתרגל תרגילי נשימה לפני כל מפגש כדי להירגע ככל שניתן וכן לבחון השפעה חיובית של פורמולות צמחים שיכולות לסייע בבניית אבני בניין החיוניים לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר.

ריכוזית הינה פורמולה המבוססת על צמחים סיניים, הידועים בספרות המדעית כצמחים שיש להם תרומה קוגניטיבית לתאי המוח וכמסייעים בין היתר ללמידה, זיכרון וריכוז. פורמלת ריכוזית נבדקה במחקר קליני על ילדים הסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות, ונמצאה משפרת תוצאות מבחן TOVA. המחקר פורסם במגזין הרפואי להפרעות קשב וריכוז בארצות הברית Journal Of Attention Disorders (2010).

*** היכנסו למאמרים נוספים אודות הפרעות קשב וריכוז, כולל אבחון קשב וריכוז ועצות להתמודדות באתר פרמה גורי.

לייק לפטריה בפייסבוק