דובון המים הוא החיה הכי מסתורית ומטורפת שכנראה לא ידעתם על קיומה

הביטו לרגע בתמונה המופיע כאן מתחת לטקסט. מה אם נגיד לכם שהייצור המוזר הזה, שנראה כמו הכלאה בין דוב, היפופוטם ומסכת אב"כ, הוא אמיתי לגמרי ונמצא כמעט בכל מקום בעולם, ממש מתחת לאף שלנו? לא, אנחנו לגמרי לא צוחקים. אם עדין לא נתקלתם ביצור החביב והמלחיץ הזה, הנה כמה דברים מדהימים שכדאי לדעתם עליו.

בעל החיים המסתורי שאלא אם אתם חובבי טבע וביולוגיה כנראה מעולם לא שמעתם עליו, זכה לשם העברי "דובון מים" (באנגלית שמו tardigrade, שפירושו "פוסע באיטיות") עקב דמיונו המסוים לדוב, נמצא בכל מקום בעולם, החל מטחב וחזזיות דרך הפסגות המושלגות של הרי ההימלאיה ועד מעמקי האוקיינוס, ולמעשה בכל מקום על פני הגלובוס, בלי קשר לתנאי מזג האוויר והסביבה. עד כאן נשמע מעניין, אבל הנה כמה עובדות שבאמת יפילו אתכם מהכסא.

1. גודלו המירבי הוא בסה"כ מילימטר אחד, צבעו אפור והוא שקוף למחצה כך שגם אם הוא נמצא כעת על כף היד שלכם, סביר להניח שלא תבחינו בו. בנוסף.

2. כמעט בלתי אפשרי להרוג אותם. דובוני הים מסוגלים לשרוד כמעט בכל מצב, בתנאים בהם אף יצור חי אחר לא היה נשאר בחיים, למשל טמפרטורות הקרובות לאפס המוחלט (מינוס 273 מעלות צלזיוס) או לחילופין, טמפרטורה שמטפסות עד 140 מעלות (מעבר לנקודת הרתיחה).

3. דובוני הים מסוגלים לספוג עד פי 1000 קרינה מהקרינה שתהרוג כל יצור חי אחר ועל הדרך לעמוד בלחץ הגדול פי 6000 מהלחץ האטמוספרי.

4. בניסוי שנערך על ידי סוכנות החלל האירופאית, נשלחו דובוני לחלל ולמעלה מ-80 אחוז מהם שרדו למרות שנחשפו בו זמנית לקרינה סלולארית ולתנאי הריק של החלל.

5. בנוסף, הם מסוגלים לשרוד 10 שנים ללא מים ונשארים בחיים אפילו בתנאי הריק שבחלל. אם לא די בכך, דובוני ים שהופקאו למשך דקות ארוכות בטמפרטורה של מינוס 200 מעלות, חזרו לחיים כאשר הטמפרטורה חזרה למצב הנורמלי.

אז איך מוצאים את היצורים החביבים הללו? בתי הגידול הנפוצים עבורם הם דיונות, חופים, עפר, וכפי שסיפרנו לכם קודם, גם טחב. על פי אגודת "ציידי הדובונים" שמטרתה לקדם את חקר היצורים המופלאים הללו, ניתן לאתר אותם אם אוספים מעט טחב, בעיקר בימים עם לחות גבוהה, מניחים אותו בתוך מיכל מים ומנערים, במצב הזה, הדובונים אמורים לשקוע לתחתית.

אגב, לאחרונה טוענים מדענים כי הצליחו לפצח חלק מה-DNA של מי ששויכו בעבר למשפחת פרוקי הרגליים והיום משויכים לקטגוריה בפני עצמה, בניסיון להבין כיצד יכול להיות שדובוני הים מסוגלים לשרוד בכל מצב.

אתם מוזמנים לקרוא על כך בהרחבה כאן, אבל בגדול, התשובה לסוד הגדול הזה טמונה לכך שדובוני הים מצליחים "לגנוב" גנים מיצורים חיים כמו  אחרים אתם הם באים במגע, צמחים, בקטריות, חיידקים וכדומה, כך ש-17 אחוזים מהרכב הגנים שלהם כולל גנים גנובים, שמאפשרים להם לסגל את תכונות ההישרדות של בעלי חיים אחרים. באשר לשאלה איך זה קורה, המדענים עדין לא מצאו תשובה, וכנראה שלפחות בזמן הקרוב, זו תישאר חידה.

 

לייק לפטריה בפייסבוק