10 תכונות מפתיעות שלא ידעתם שקיבלתם בירושה מההורים
הירושה הכי גדולה שכל אדם מקבל היא הגנים שלו. הם קובעים כל כך הרבה דברים בחיים ואחראים למצב בריאותי, מחלות, הצלחה בלימודים, מראה ואפילו פופולריות. המדע עדיין לא סיים לחקור את הנושא ולפצח את הגנום האנושי, אבל כבר ידוע מספיק על המבנה הגנטי גדי לדעת שיש גנים מסוימים שאחראים לתכונות או מאפיינים מסוימים בגוף או בהתנהגות.
הנה 10 מאפיינים שבניגוד למה שהרבה אנשים חושבים, נקבעים דווקא על ידי התורשה:
כולסטרול גבוה
הרבה אנשים סבורים שכולסטרול גבוה קשור לתזונה ואורח חיים – וזה גם נכון, אבל לא לגמרי. בחלק מהמקרים רמות גבוהות של כולסטרול בדם מופיעות רק בגלל תורשה. לאחד מתוך 500 אנשים יש מוטציה גנטית שמביאה להצטברות של כולסטרול בדם גם אם הם יאכלו בריא וימנעו מכל דבר שמן.
התקרחות
אחד הגנים שקשורים להתקרחות נמצא בכרומוזום X מה שאומר שגברים יורשים אותו מהאמא. אבל לפני שמאשימים אותה, יש עוד גנים שמשפיעים על קו השיער הנסוג. גם גורמים חיצוניים וסביבתיים משפיעים על ההתקרחות.
הצלחה בלימודים
כשהורים נוזפים בילדים על ציון נמוך ומספרים להם איך הם דווקא כן הצטיינו במתמטיקה או היסטוריה – הם לא אומרים את זה סתם. 55% מסיכויי ההצלחה בלימודים תלויה בגנטיקה. יש אלפי גנים שאחראים לתפקוד וההצלחה בבית ספר ובאקדמיה, ככה שאם ההורים הפגיזו בלימודים – זה די סביר שגם הילדים שלהם יצליחו.
התמכרות לקפה
אם אתם מחוברים לקנקן קפה מהבוקר עד הערב, אתם יכולים להאשים את הגנטיקה. במחקר שהשווה מכורים לקפה לאנשים רגילים (שלא מכורים לקפה) נמצא שאלו שאינם תלויים בקפאין מחזיקים בגנים שמאטים את ספיגת הקפאין בגוף. מה שאומר שהם גם לא מרגישים את הצורך בקפה מתעורר שוב מיד אחרי שהם סיימו להוריד אספרסו.
סוכרת מבוגרים התוקפת צעירים
סוכרת סוג 2 בדרך כלל מתפתחת אצל אנשים מבוגרים יותר, אבל לפעמים גם בני נוער וילדים סובלים ממנה. נראה שהסיבה המרכזית להופעת המחלה היא מוטציה גנטית, למרות שגם תזונה לא טובה יכולה לשחק פה תפקיד.
עיוורון צבעים
בהרבה מקרים, זאת התורשה שאחראית לחוסר היכולת להבדיל בין צבעים. הגן שאחראי לעיוורון צבעים עובר מאמהות לבנים. זה קורה בעקבות פגם בכרומוזום X. התופעה לא מתרחשת אצל נשים כי להן יש כרומוזום X "חירום" שהן לוקחות מהאבא.
אי סבילות לחלב
זה אולי מפתיע, אבל לפחות 65% מאוכלוסיית העולם סובלת מרגישות ללקטוז, שהוא הסוכר שבחלב. ילדים אינם רגישים לחלב כי הם זקוקים לו כדי לשרוד. הגוף מייצר אנזים מסוים שמפרק את הלקטוז. כשמתבגרים, הגוף כבר לא יודע איך לפרק את הלקטוז. לחלק מהאנשים יש גן אחד מאד מסויים שמאפשר להם לעכל מוצרי חלב בהצלחה בכל גיל.
כישורי נהיגה ברכב
המדע מאשר את מה שכולם חשדו: לא כולם יכולים להיות טובים. למידה ותרגול זה חשוב, אבל אלו דווקא גנים ששולטים על האוריינטציה בנהיגה, מהירות התגובה והזיכרון. לפי מדענים, ל30% מהאוכלוסיה יש גנים שהופכים אותם לנהגים טובים יותר.
קוצר ראיה
הקושי לראות מקרוב הוא עניין תורשתי. אם שני ההורים סובלים מקוצר ראיה, הסיכוי של הילד לסבול ממנה גם עומד על 50%. אבל לא הכל באשמת הגנטיקה. מי שיושב הרבה מול מחשב, מגדיל את הסיכוי שלו ללקות בקוצר ראיה.
פופולריות
זה נשמע מוזר, אבל המפתח לפופולריות נמצא דווקא בגנים – ככה לפחות קבעו מדענים אחרי שנים ארוכות של מחקר. הסיבה לזה קדומה: בני אדם שסיפרו לחבריהם איפה אפשר למצוא מזון ואיפה יש סכנות, קיבלו את תשומת הלב של הקבוצה. הם העבירו את הגנים האלו הלאה וגם הצאצאים שלהם לרוב פופולריים בקרב חבריהם.
לייק לפטריה בפייסבוק