עת הגליל: שיקום כלכלי ותנופת פיתוח בצפון אחרי הפסקת האש

אין ספק כי השנה וחצי האחרונות היו חוויה מטלטלת, לכל הפחות עבור כל אזרחי מדינת ישראל. זו הייתה התמודדות לא פשוטה כלל בפרט עבור תושבי הצפון.

בעוד כי 28 יישובים פונו לחלוטין, גם הערים בהן רוב התושבים נשארו עדיין נמצאו תחת איום אש תמידי וכתוצאה מכך פעילות המסחר פחתה לחלוטין וזאת לצד הנחיות חירום של פיקוד העורף שאמנם נועדו לשמור ככל הניתן על אזרחים – אך בכל זאת פגעו במידת מה בשגרה.

כיום, מספר שבועות לאחר הפסקת האש – ניכר כי תושבי הצפון והגליל הולכים לכיוון אחר, שיקום כלכלי ותנופת פיתוח.

Credit: Freepik

הדרישות של תושבי הצפון

תושבי צפון ובעלי עסקים מקומיים כמו מוניות בצפון – 'ניצב' דורשים במסגרת החתימה על ההסכם תוכנית נרחבת במטרה לשקם את הצפון, בעיקר מבחינה כלכלית. יש לציין כי ההסכם עם לבנון אמנם החזיר במידה רבה את השקט, גם אם לתקופה זמנית – וכתוצאה מכך המסחר שוב עלה ויותר ויותר תושבים נהנים מטעימה מהם "חיים נורמטיביים".

עם זאת, חשוב לזכור כי בהיעדר אסטרטגיית שיקום ברורה, לא ברור לאן הדברים הולכים. מעבר לכך, בנייה מחדש של היישובים שנפגעו ברמה הכי קשה עלולה לקחת שנים רבות. בעוד כי 20% מהתושבים שפונו כבר חזרו לבתים, הם וכן גם אלו שטרם חזרו מעוניינים בתחושת ביטחון לצד תוכניות שיקום עתידיות.

שיקום ותנופה כלכליים

למרות שעדיין אין אסטרטגיה ברורה כיצד לשקם את הצפון, ניכר כי מתחילה מגמה של תנופה כלכלית וזאת מאחר ותושבי הצפון שרק חיכו לרגע הזה נהנים מפעילות מסחר שגרתית ופוקדים את הקניונים בהמוניהם.

לצד זאת, פרק הדיור של התוכנית הלאומית לשיקום ופיתוח הצפון העלה מספר הצעות. בין ההצעות מתוכנן להכפיל את מספרן של יחידות הדיור החדשות שכבר תוכננו, לשקם תשתיות ומבנים ציבוריים שנפגעו מהמלחמה וכמובן גם לשפץ בצורה היקפית מקלטים ציבוריים.

בנוסף, יש לציין גם כי החליטו להקים ממ"דים ביישובים שנמצאים במרחק של בין 1-9 ק"מ מהגבול. בנוסף, מסתמן כי עיקרי התוכנית עוסקים גם בסבסוד של תהליכי התחדשות עירונית וכן גם סבסוד על פיתוח בבנייה חדשה.

תקציב כבר החודש?

במשרד השיכון מקווים להעביר בצורה מיידית תקציב של כ-100 מיליון שקל על מנת לאפשר את תוכניות השיקום בהקדם האפשרי וזאת במטרה להתניע לפחות חלק מתהליכי השיקום הנדרשים כבר בהקדם האפשרי שכן, ניכר כי רוב תושבי הצפון מנצלים את הפסקת האש במטרה לחזור לחיים נורמליים.

לא מעט בעלי עסקים מקומיים כמו מוניות בצפון – 'ניצב' אמנם עדיין לא מרגישים ביטחון מלא, אך בהחלט מדובר במגמה אופטימית של שיקום כלכלי ותנופת פיתוח. עיקרי התוכנית של משרד השיכון גם הם מתמקדים בשיקום ופיתוח, לצד הגברת המיגון ועידוד צמיחה דמוגרפית מקומית.

לייק לפטריה בפייסבוק