יוזמה מבורכת – איך לעודד התנהגות יזמית אצל הילד?

החופש הגדול בשילוב הטכנולוגיה הזמינה היום, יכולים לעזור להרחיב את הידע של הילדים בנושאי יזמות וכסף. ביזמות, כמו גם בניהול כסף והשקעות, הילדים שלכם יכולים לפתח כישורים חשובים של עבודה קשה והתמדה, התמודדות עם אתגרים וכשלונות והצבת מטרות. אז איך מעודדים את הילדים להיות יזמים?

דסי ניר

ההצלחה האדירה של סטארטאפים ישראליים בשנים האחרונות הפכה את כולנו לקצת יותר מוכווני יזמות. עד לפני כמה שנים הורים קיוו שילדיהם ישקיעו בהשכלה גבוהה שתניב להם מקצוע מבוקש כמו רופאים, עורכי דין, רואי חשבון ומהנדסים. כיום, לצד העידוד לפנות למסלולי הקריירה המסורתיים, יותר ויותר הורים מבינים את ההזדמנות הכלכלית שטמונה גם ביזמות טכנולוגית ועסקית, ורבים מכוונים את ילדיהם ללמוד כישורים ומיומנויות שיזניקו את קריירת היזמות שלהם קדימה כמה שיותר מוקדם.

לנו ההורים יש יכולת, וגם אחריות, לעודד ולכוון את הילדים לחשוב בצורה יזמית: לעודד אותם להציב לעצמם מטרות ולעבוד קשה כדי להשיג אותן, ללמד אותם כיצד להתנהל נכון עם כסף כחלק מהיזמות שלהם וגם כחיסכון למטרות עתידיות. אם הילדים כבר הצליחו לצבור סכום כסף כלשהו, זו הזדמנות ללמד איך יוכלו למנף את הרוח היזמית שלהם גם כאנשים בוגרים, אשר ביום מן הימים יצטרכו לנהל תיק השקעות.

Credit: Shutterstock

עודדו את הילדים להפוך תחביבים למיזמים עסקיים שיוכלו להרוויח מהם

ילדים רבים רוצים לנסות להרוויח כסף ולהרגיש כמו גדולים ולא פעם אנחנו רואים בגינה הציבורית או במרכז המסחרי דוכנים של ילדים שמוכרים עוגיות, שרשראות או לימונדה. בחופשת הקיץ יש ילדים שעושים בייביסיטר או הפעלות קצרות לילדים צעירים יותר, שוטפים רכבים ומטיילים עם כלבי השכנים. אך יזמות עסקית של ילדים בגילאי בית הספר היסודי וחטיבת הביניים יכולה להיות הרבה מעבר להתנסויות אקראיות כאלה. בעידן הטכנולוגי של היום, יש ילדים שממנפים תחביבים ותחומי עניין לעסק של ממש, בהשגחה, בחסות וברשות ההורים כמובן.

ילדים שאוהבים מאוד לשחק במחשב או בקונסולות משחק יכולים למשל לפתוח ערוץ יוטיוב ולהעלות סרטוני הדרכה על המשחקים שמשחקים בהם וליהנות מהכנסה קטנה מפרסום ככל שמספר הצופים והמנויים גדל. ילדים עם מודעות צרכנית ואהבה למצלמה יכולים לייצר תוכן לאינסטגרם או לטיקטוק כמו סרטוני unboxing ואחרים, ולאורך זמן להשיג גם שיתופי פעולה עם חברות מפרסמות שונות שנעזרות בהם כמשפיעני רשת. ילדים שנהנים מתכנות או עיצוב גרפי יכולים לבצע עבודות פשוטות תמורת תשלום או להדריך ילדים אחרים על התוכנות שהם מתמצאים בהן. עודדו את הילדים שלכם לחשוב גם על התחביבים שלהם כפוטנציאל עסקי ועזרו להם ללמוד כיצד הם יכולים לעשות מהם כסף וגם ליהנות תוך כדי כך.

Credit: Shutterstock

תמכו בהם כשהם מתנסים, גם כשהם נכשלים לפעמים, ועזרו להם ללמוד מכל התנסות

נכון, לא כל הילדים יהפכו תוך זמן קצר לאנשי עסקים ממולחים ואם נטפח בילדים שלנו ציפייה כזו הם עלולים להתאכזב ולאבד מוטיבציה לנסות. אך אין איש או אשת עסקים שלא חוו כשלונות לאורך הקריירה, יתרה מכך, היכולת לשאת כישלון וללמוד ממנו חשובה בפיתוח הלך רוח יזמי. עודדו את הילדים להתנסות ביזמות עסקית ולהתמיד בכך. שבו איתם ועודדו אותם לחשוב על סיטואציות אפשריות שונות להתפתחות המיזם שלהם ועל אופן ההתמודדות עם סיטואציות אלה.

אם המיזם לא הצליח והילדים התאכזבו, עודדו אותם ושבחו אותם שניסו. אבל לא פחות חשוב, נסו לחשוב יחד איתם מה היו הסיבות לכישלון ואיך אפשר לעשות את זה טוב יותר בפעם הבאה. ככל שהילדים צעירים יותר השיחות הללו יהיו פשטניות יותר, אך חשוב לנסות לדבר גם עם ילדים צעירים על מה שלא עבד טוב ולכוון אותם לחשוב על סיבות אפשריות לכך. שתפו אותם גם בכשלונות שלכם וספרו להם מה עשיתם כשנכשלתם ומה למדתם מהכישלון. שיח שהופך את הכישלון לחלק טבעי מהחיים יעזור לילדים שלכם להתמודד איתו טוב יותר ולהמשיך לנסות להצליח.

Credit: Shutterstock

למדו אותם איך לנהל מיזם כלכלי ואיך לחסוך ולהשקיע את הכסף שהרוויחו

ניהול מיזם זה יותר מרעיון טוב וביצוע מדויק. כדי לפתח מיזם כלכלי, חשוב שהילד או הילדה שלכם יבינו איך מתכננים נכון את העלויות של המיזם ואיך מתמחרים את השירות שהם נותנים או את המוצר שמוכרים. כדאי לעזור להם לזכור שגם הזמן שלהם שווה כסף. עזרו להם לבדוק אם יש להם מתחרים קרובים בתחום שבו פועל המיזם או בסביבה הקרובה אליכם, וחישבו יחד על דרכים בהן ניתן לפרסם את המיזם ללקוחות פוטנציאליים. בניית תקציב לפעילות שלהם וחשיבה על הוזלת עלויות יוכלו ללמד את הילדים שלכם המון על התנהלות כלכלית נכונה בעסקים ובחיים בכלל.

אם הילדים כבר מצליחים להרוויח קצת כסף, דברו איתם על השימושים האפשריים בכסף. נכון שזה כסף שהרוויחו ואם אתם מרשים הם יכולים להשתמש בו לבילויים ובזבוזים. אך כפי שכל עסק שומר לפחות חלק מהרווחים להשקעה עתידית בעסק כדי שיוכל להמשיך לצמוח, כך אפשר גם להסביר לילדים את חשיבות החיסכון כדרך להשגת מטרות עתידיות. תוכלו לשתף אותם בדרכים (גם אם פחות מתאים לכם לשתף בסכומי החיסכון) שבהן אתם חוסכים כסף, ולהסביר להם את ההבדל בין חיסכון בתוכנית חיסכון לבין השקעה באמצעות תיק השקעות שמאפשרת לכם למנף את החיסכון שכבר השגתם ולהגדיל גם אותו לאורך זמן..

יזמות כבר מגיל צעיר תאפשר לילדים שלכם ללמוד המון על העולם ולפתח את כישורי החיים שיעזרו להם גם לאחר שיתבגרו. מחקרים מראים שסביבה תומכת בבית היא תנאי חיוני להצלחה של ילדים בכל תחום. בדרך, אולי תקבלו מהילדים השראה גם למיזם עסקי משלכם.

*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח

לייק לפטריה בפייסבוק