פריטת צקים

ובכן, במידה ויש לנו צ'ק דחוי – אנחנו יכולים לעשות, ולבחור באחת מן האפשרויות הבאות:

  1. לחכות עד תאריך הפריעה ולפרוע או שלא
  2. לזרוק אותו לפח, או למסור אותו בצורה כלשהי
  3. לפרוט אותו ולקבל את הסכום לפני הזמן המיועד לפירעון

או פשוט, משהו אחר שטרם חשבנו עליו.

רגע, אבל נדמה, שהאפשרות השלישית – היא העדיפה מכולם. למה לחכות לתאריך פירעון, או להיפטר מהצ'ק, כאפשר פשוט לקבל כסף מזומן, כאן ועכשיו?

הא, שאלה טובה. מומחי פייננס פרו  יענו עליה בפסקאות הבאות.

Credit: Freepik

מה הסיפור של הצ'קים הדחויים?

  • ובכן, כשאנחנו מנהלים עסק, אנחנו עושים עסקאות. ויש אנשים, או לקוחות – שמשלמים בצ'קים.
  • ובכן, בצ'קים דחויים לתאריך מאוחר יותר. הלקוחות שבוחרים לשלם כך, יכולים לבקש לשלם כך, כיוון שזה עוזר להם להימנע מלהוציא כספים בשלב זה של הזמן, ולשמור יותר כספים בקופת החברה – ולעשות שלל פעולות עם הכסף שלהם, כך שעד שיעבור עוד חודש, חודשיים או שלושה – תיאורטית, הם יכולים להחזיק באפילו יותר כספים ממקודם, עקב כך שהם מינפו נכון את ההון הקיים.
  • לחילופין, אפשר שיש אנשים שפשוט אוהבים לדחות תשלומים. זו גם אפשרות.

לבוא מתוך ערך עצמי

עכשיו, בעל עסק לא חייב לקבל תשלומים דחויים. למעשה, עסקאות מול הבנק, כמו לקיחת הלוואה – לא יתנהלו בשוטף 30, וכיוצא בזה. לבנק יש תקנות משלו, שכולם מתבקשים לעמוד בהן, וכולם הסכימו לגביהן. לבנק יש גבולות ברורים, דברים שהוא מוכן או שלא. ואם הוא מתפשר, זה מעמדה שבה יש לו כבר מספיק, והוא פשוט שואף להרחיב את העושר שלו. או זו לפחות דעתנו. כך גם בעלי עסק, לא צריכים להתנהל באופן שאינו תומך את הכלכלה שלהם, ולא צריכים לקבל צ'קים דחויים. שכן, אם יש מישהו שרוצה לשלם בצ'ק דחוי, אפשר להסביר לו יפה ובנועם – שהוא יכול לשלם את התשלום, ברגע המתאים, במקום בשלב מאוחר יותר.

ומה הקשר בין זה לבין פריטת צ'קים?

ובכן, אם יש לנו צ'ק דחוי, מה נעשה איתו? כאמור, אפשר לפרוט אותו, ולקבל את הכסף ברגע זה. ועם זאת, איך זה מתרחש? עבור זה, ישנן חברות – שייתנו לנו את הסכום שכתוב בצ'ק. למה שהן יעשו זאת? ובכן, זה העסק שלהם. רגע, אבל, מה הן מרוויחות?

אם יש לי צ'ק, על 100,000 ₪, ואני יכול לפרוט אותו עוד חצי שנה – אני יכול להביא אותו לחברה לפריטת צ'קים, ולקבל את הסכום המלא, ממש עכשיו? תיאורטית כן, אלא שהוא לא יהיה מלא. אפשר שיוחסרו ממנו אחוזים בודדים, שהם העמלה של החברה הפורטת. למעשה, ככל שהצ'ק מגיע ממקומות מכובדים יותר, ויש לו יותר ערבות, ואפשר לפרוע אותו בשלב יותר מוקדם – כך העמלה יכולה להיות קטנה יותר.

כך, שיש דברים שמשפיעים על התשלום, לחברה לפריטת צ'קים. החברה המדוברת, קונה את הצ'ק, נותנת בתמורתו כסף מזומן כאן ועכשיו – ובעל עסק או אדם פרטי, יכול לשלב את הנ"ל, לתוך מחזור העסקאות שלו.

לייק לפטריה בפייסבוק