10 דברים שלא ידעתם על גת
בשנים האחרונות הגת איננה נחלתם של עולי תימן בלבד • בשל סגולותיו הרפואיות והחברתיות, הביקוש לגת רק הולך וגובר • שאלנו את המומחים של "גת אביגדור" – מה הם יודעים לחדש לנו על הצמח המופלא? • צמח הגת – כל מה שרציתם לדעת.
גת: החומרים הפעילים והסגולות הרפואיות
החומרים הפעילים בעלי הגת הם קאתין (Cathine) וקאתינון (Cathinone) – מדובר על חומרים פסיכו-אקטיביים שמצויים בגת בכמות נמוכה. חומרים אלה הם בעצם אלקלואידים הקרובים למשפחת האמפטמינים, ממשפחת הממריצים. ההשפעה הפסיכואקטיבית משתנה באופן התואם את הכמות, וכן את משך זמן הצריכה. לרוב ההשפעה נחשבת לבינונית-קלה.
לגת סגולות בריאותיות
כמות הברזל – פי 18 מברוקולי. סידן – פי שישה יותר מברוקולי. בטא קרוטן – פי 9 יותר מברוקולי. פעילות אנטי-אוקסידנטית (נוגדת חמצון) מאוד חזקה, יותר מרוב הצמחים המצטיינים בתחום. בגלל שיש בגת המון דברים טובים בריכוז גבוה, מספיק לצרוך מעט ממנו. הגת ממריץ את מחזור הדם, מוריד רמות סוכר ושומנים, מסייע לדרכי הנשימה ועוד.
הגת מסייע בהורדה במשקל
החומרים הפעילים בגת מדכאים את התיאבון, מונעים השמנה ואכילת יתר. תחושת השובע נמשכת לזמן רב, אם כי יש לציין שלא ניתן לחיות כל החיים עם עלה של גת בפה. לרוב, לעיסת גם הינה טקסית ומתפרסת על פני מספר שעות. אין קסמים. יש ללעוס את הגת או לשתות את המיץ שלו כתוסף וכחלק מתפריט דיאטטי ואורח חיים בריא. בנוסף, בניסוי שנערך על עכברים גילו שצריכת גת מפחיתה את כמות הסוכר בגוף, מה שתומך בטענה שגת יעיל במניעת סוכרת.
הגת וכוח הגברא
מגביר את כוח הגברא: צמח הגת ידוע ומוכר כמשפר את איכות תאי הזרע ומעורר את החשק המיני. השפעת הקאתין והקאתינון מוכרת למדע, ולכן הגת מכונה בקרב העדה התימנית "ויאגרה טבעית". בשנת 2004 הטענות בדבר השפעת הגת על הפוריות נבדקה לראשונה בצורה מדעית. קבוצת חוקרים מלונדון מצאו כי קיימת סבירות גבוהה להשפעה חיובית של הגת על הפריון. המחקר נעשה תחילה על תאי זרע של עכברים – והניסוי המשיך לכיוון בני האדם. ניכר כי הגת נותן סוג של "זריקת מרץ" לתאי הזרע, מה שמגדיל את סיכויי ההפריה של הביצית.
עובדות על צמח הגת:
- מדובר בשיח רב שנתי.
- הצימוח שלו איטי.
- העצה שלו חזקה.
- הוא עמיד בפני מזיקים.
- דרישות המים של הגת מועטות.
- שורשיו אינם אגרסיביים (ניתן לגדל לידו דברים נוספים).
- השיח של הגת ירוק לאורך כל השנה.
- ניתן לשתול את הגת בכל עונות השנה.
- הצמח אוהב שמש – ומסוגל להגיע לגובה של כשלושה מטרים.
תורם למפגשים חברתיים
הגת פועל את הפעולה ההפוכה של האלכוהול, אבל שניהם מגיעים בסופו של דבר לאותה נקודה – המפגש החברתי איתם הופך ליותר שמח. האלכוהול הינו סם מדכא, ולכן מדכא את העכבות, את חוסר הביטחון שחש האדם במצבים חברתיים מסוימים. בניגוד אליו, החומרים הפעילות בגת מהווים חומר ממריץ, מה שמגביר את הכישורים החברתיים הקיימים והחבויים באדם, שמתגברים על המגננות. לעיסת הגת תורמת לתחושת "היי".
הגת תורם לריכוז
שמעתם על ה"תזכינא"? מדובר על מנהג של העדה התימנית, ללמוד ולקרוא בתורה למשך שעות תוך לעיסת גת. ישנם תימנים שמפליגים וטוענים שעץ הדעת היה גת. המפגש החברתי של עולי תימן נסוב כולו סביב טהרת הגת ולימוד התורה. הגת, כפי שצוין, ממריץ את המוח ומסייע בריכוז. מעין "ריטלין טבעי".
מקל בתסמיני שפעת
אמנם זה לא נבדק מחקרית – אבל עבור הסבתות התימניות מדובר בעובדה ניצחת, כשיש שפעת או מחלה דמוית שפעת, הגת מסייע בהתמודדות עמה, עד יעבור זעם.
יש שני סוגים עיקריים של גת בארץ
גת חבשי שגדל באתיופיה וגת ישראלי שגדל בארץ הקודש.
ניתן להשיג אותו בכל הארץ: מוצרי גת אביגדור נמכרים בפריסה ארצית. "גת אביגדור" יצרה עבורכם מפת גת. אדיר, לא?!
לייק לפטריה בפייסבוק