כולסטרול גבוה הינו מצב רפואי מורכב, אשר אנשים רבים סובלים ממנו, ואשר יכול להשפיע על תחומים רבים מבחינה רפואית וכן על איכות החיים של הסובלים ממנו. למרות האמור, אנשים רבים אינם יודעים מה המשמעות של מצב זה, כיצד הוא נגרם וכיצד ניתן להימנע ממנו או לשפר אותו לאחר שאובחנו.
אז מה חשוב לדעת על כולסטרול גבוה?
מה זה בעצם כולסטרול גבוה? הביטוי "כולסטרול גבוה" נוגע בדרך כלל לכמות גבוהה של מספר סוגים שונים של שומנים בדם, אשר כולסטרול הינו רק אחד מהם. LDL נקרא לעיתים קרובות "הכולסטרול הרע" והוא זה שערכו הגבוה מהווה את הבעיה המרכזית. HDL הינו "הכולסטרול הטוב" ואצל אנשים בעלי כולסטרול גבוה נראה בדרך כלל דווקא ירידה בו. טריגליצרידים הינם סוג של שומנים אשר ערכם נמדד גם כן, וגם הוא עלול להיות גבוה בקרב אלו בעלי כולסטרול גבוה.
למה המצב כל כך נפוץ? פרופיל השומנים של כל אחד מושפע בעיקר מאורח החיים אותו הוא מקיים, וכן מסיבות גנטיות. לאור האמור, קיום אורח חיים יושבני, הכולל תזונה לקויה, הינו הדרך הבטוחה להגיע למצב של כולסטרול גבוה. שילוב זה מאפיין את אורח החיים המערבי ולכן בעשורים האחרונים אנו רואים עליה בנפוצות התופעה.
מה הסכנה? כולסטרול גבוה מהווה סכנה ממשית מכמה סיבות. ראשית, מדובר בתופעה אשר אינה בעלת סימפטומים בשלבים הראשונים, ולכן היא עלולה להתפתח וליצור נזק זמן רב לפני שנגלה אותה. שנית, השומנים הרבים בדם גורמים לפגיעה במערכת הלב והדם- יצירת קרישים, עומסים גדולים על הלב אשר פוגעים בו, היצרות עורקים ועוד.
ההשפעה של התזונה: תזונה נכונה הינה השלב הראשון במניעת התפתחות כולסטרול גבוה ובטיפול בו. תזונה אשר כוללת שומנים "טובים" כגון אבוקדו, אגוזים ועוד מסייעת בהעלאת ה HDL והורדת ה LDL, בעוד תזונה עשירה בשומנים מן החי ושמנים תעשייתיים מעלה את ה LDL ומזרזת את העלייה בכולסטרול. אכילת חומרים אנטי-מחמצנים כגון פלפל, פירות הדר ותפוחים מסייעת גם היא בעיכוב התהליך.
פעילות גופנית כפתרון: פעילות גופנית מסייעת הן בפינוי הכולסטרול מהגוף והרקמות והן בתיקון הנזק שנוצר עם הזמן, ולכן היא מומלצת ביותר לכל מי שסובל מכולסטרול גבוה. גם פעילויות ברמה בינונית כגון הליכה ושחייה יכולים לסייע משמעותית, ומומלץ לשלב פעילות גופנית כלשהי כטיפול.
במידה והנכם בעלי כולסטרול גבוה, חשוב להיוועץ ברופא לשם קביעת דרך טיפול
בכדי לטפל בכולסטרול גבוה בצורה הנכונה והיעילה ביותר חשוב להיוועץ ברופא מומחה בתחום, ולהקפיד על שמירה על משטר הטיפולים שהומלצו על ידו. אכילה נכונה וביצוע פעילות ספורטיבית אמנם מסייעים בטיפול בבעיה ומניעת התפתחותה, אולם במקרים מסוימים יש להיעזר באמצעים רפואיים נוסף על כך.
לייק לפטריה בפייסבוק